Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
16 години затвор за капитана на ”Коста Конкордия”
12 Февруари 2015
На 13-и януари 2012-а година корабът претърпя крушение край остров Джилио в Тосканския архипелаг. Загинаха 32-ма души от над 4000 души на борда

Съдът в италианският град Гросето осъди капитана на круиза ”Коста Конкордия” Франческо Скетино на 16 години затвор. На 13-и януари 2012-а година корабът претърпя крушение край остров Джилио в Тосканския архипелаг. Загинаха 32-ма души от над 4000 души на борда от 62 националности, включително и българи.

След осемчасово заседание съдът осъди Франческо Скетино на 16 години затвор за непредумишлено убийство и изоставяне на кораба. Отхвърлени са други  утежняващи вината обстоятелства като непредумишлено корабокрушение, поради което присъдата е с десет години по-малко от поисканите 26 години от прокуратурата. Скетино се лишава в срок от 5 години да бъде капитан на кораб и пожизнено да заема обществена длъжност.

Франческо Скетино, който е единственият подсъдим за инцидента с „Коста Конкордия”, е осъден да плати обезщетения заедно с компанията “Коста Крочере”, собственик на круиза: на Министерството на околната среда един милион и половина евро, на Министерския съвет – един милион, по 500 000 евро на министерствата на отбраната, инфраструктурата, вътрешните работи и Гражданска защита.

Претърпелите инцидента пътници трябва да получат по 30 000 евро. Близките на загиналите уточняват необходимото извън този процес.

Прокурорите по обвинението изразиха задоволство от съдебното решение, обобщило тяхното искане. Защитата и Франческо Скетино ще оспорват присъдата на по-горна инстанция.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.