Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Свободата на словото в България се зачита най-малко от всички държави в ЕС
12 Февруари 2015
Страната ни е на 106-то място от общо 180 държави в света

България остава последна сред страните от Европейския съюз в годишната класация на "Репортери без граници" за миналата година. Страната ни е на 106-то място от общо 180 държави в света - с 6 позиции по-надолу спрямо предишното класиране на организацията, когато беше поставена на 100-ното място.

От „Репортери без граници” предупредиха, че България би могла да падне още по-надолу в класацията заради глобата от 150 хиляди лева, наложена от Комисията за финансов надзор на издателя на вестниците "Капитал" и "Дневник" "Икономедия" с мотива създаване на паника на банковия пазар и отказ за издаване на източниците на информация. От „Репортери без граници” уточниха пред „Хоризонт”, че преди 2-3 дни са получили писмен отговор от комисията за нейното решение, който обаче още не е разгледан.

Сред европейските страни, малко след нас се нареждат Черна гора и Македония, а значително по-назад са Русия и Украйна. Пред нас са държави като Албания, Косово, Република Конго, Киргизстан, Того, Никарагуа. Начело на класацията отново са скандинавските страни, като на първите три места са съответно Финландия, Норвегия и Дания. Последна е Еритрея, а на предпоследно място – Северна Корея. От организацията съобщават, че има драстичен спад в свободата на словото в световен мащаб през 2014-та година заради военните конфликти и финансовата криза.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.