Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
17-часовите преговори за Украйна приключиха
12 Февруари 2015
Постигнато е споразумение за прекратяване на огъня в Донбас от полунощ на 15-и февруари

След близо 17-часови преговори лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Донбас от полунощ (00:00 ч.) на 15-и февруари, съобщи руският президент Владимир Путин. Киев и лидерите на сепаратистките области са подписали пътната карта за прилагане на мирния план.

Новата договореност предвижда воюващите страни да изтеглят тежкото въоръжение от фронтовата линия. Украинският парламент трябва да приеме конституционна реформа, която да гарантира правата на хората в Източна Украйна, заяви още Путин.

Успяхме да се договорим за най-главното. Защо преговорите продължиха толкова дълго? Според мен това е свързано с факта, че за съжаление киевските власти до момента отказват пряк контакт с представителите на Донецката и Луганска народна република. Работихме в наличните условия и успяхме да се договорим за доста неща.

Четиримата лидери подкрепят продължаването на преговорите между ЕС, Украйна и Русия за газовите доставки, добави руският президент.

По думите на Франсоа Оланд споразумението урежда политически конфликта, което ще облекчи значително ситуацията в Донбас, но все още предстои работа. Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите, каза френският държавен глава. В изявление на германския канцлер Ангела Меркел се казва, че документът "дава надежда" за Донбас. В коментари пред журналисти Меркел заяви, че руският президент Владимир Путин е оказал натиск върху сепаратистките лидери да подпишат споразумението. Според Меркел украинският президент Петро Порошенко също е направил всичко по силите си да осигури прекратяване на огъня.

 Споразумението за примирие от Минск не е "полноценно решение", но е "пробив", заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след края на преговорите. Първият германски дипломат приветства крайното решение от разговорите, но без "излишен ентусиазъм". 

Украинският лидер Петро Порошенко добави, че в рамките на 19 дни трябва да бъдат освободени всички пленници, а изтеглянето на тежката артилерия ще започне два дни след прекратяване на огъня.  

  Мирното споразумение от Минск дава "надежда за мирно решение" на продължаващия десети месец конфликт, заяви лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко. Не може да не дадем този шанс на Украйна, цялата страна ще се промени, заяви от своя страна лидерът на луганските сепаратисти Игор Плотницки.

Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция са се ангажирали да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това се казва в съвместната декларация от срещата в Минск, разпространена от Кремъл. Договорено е и провеждането на регулярни срещи, които да следят за изпълнението на минското споразумение. 
 
След днешните преговори в Минск са подписани два документа, съобщи пред журналисти президентът Путин, цитиран от ТАСС. Първият документ се нарича "Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения", който съдържа 13 точки, първата от които е прекратяване на огъня, считано от 00.00 ч. киевско време на 15 февруари 2015 година. По думите на Путин вторият документ е без подписи, това е изявление на президента на Франция, президента на Украйна, вашия покорен слуга и канцлера на ФРГ, че подкрепяме този процес.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.