Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Освобождават днес българите заложници в Судан?
29 Януари 2015
Ако това не стане, те ще бъдат освободени най-късно в петък, коментира шефа на "Хели еър"

Шестимата българи, които са били задържани от бунтовници, след като хеликоптерът им беше принуден да направи извънредно кацане в Судан, може да бъдат освободени днес, или най-късно в петък.

Това съобщава агенция Ройтерс, цитирайки Георги Спасов, ръководител на компанията оператор на хеликоптера "Хели еър".

"Има възможност те да бъдат освободени днес", каза пред агенцията Спасов и допълни, че "ако това не стане, те ще бъдат освободени най-късно в петък". Той поясни, че мъжете са в добро здравословно състояние.

"Не сме обсъждали откуп. Дори не сме обмисляли подобен вариант. Те са в лагер и тези, които са ги задържали са проверили мисията, която са изпълнявали и какъв вид екипировка са пренасяли в хеликоптера", допълни още Спасов.

По-рано в сряда говорителят на бунтовниците Мубарак Ардол каза за агенцията, че те са се свързали с ООН и Световната продоволствена програма, за да организират тяхното освобождаване.

Техният хеликоптер е трябвало да лети от Южен Судан, който се отдели от Судан през 2011 г., до столицата Хартум. От началото на декември сраженията между правителствените сили и Народното движение за освобождение – Север (SPLM-N) се ожесточиха, след като мирните преговори се провалиха.

Хеликоптерът е трябвало да помага на мисии на Световната продоволствена програма в конфликтни страни като Судан, Сиера Леоне, Афганистан и Сомалия. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.