Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
6 българи отвлечени в Судан
28 Януари 2015
Българският хеликоптер, изпълняващ полет с помощи по договор с ООН, е задържан от групировката Sudan People`s Liberation Movement-North

Хеликоптер на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП), е извършил принудително кацане на 26 януари в района на град Кадугли, южната част на Република Судан, съобщиха от МВнР.

Хеликоптерът е изпълнявал полет по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката Sudan People`s Liberation Movement-North (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан, "шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре".

Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка.

Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със зам. генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.