Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Крайната левица и десни националисти съставят правителство в Гърция
26 Януари 2015
Лидерът на "Независимите гърци" обяви, че подкрепя правителство на СИРИЗА с министър-председател г-н Ципрас

Две места в гръцкия парламент не достигнаха на СИРИЗА, за да състави самостоятелен кабинет, след безпрецедентна победа на предсрочните парламентарни избори в Гърция. Партията си осигури 149 места в парламента, но постигна бързо споразумение с дясната националистическа пария "Независими гърци" за сформиране на коалиционно правителство, потвърди  за БНР влиятелният евродепутат от радикалната левица Димитрис Пападимулис:

Лидерът на "Независимите гърци" обяви, че подкрепя правителство на СИРИЗА с министър-председател г-н Ципрас. Ципрас ще разговаря днес и с лидера на парията "Потами" - г-н Теодоракис, защото ние сме отворени към възможно по-широка парламентарна подкрепа.

Пападимулис заяви, че бъдещото правителство на СИРИЗА ще настоява за ново отлагане на преговорите с кредиторите, но смята да постигне споразумение по гръцкия дълг преди юли:

Очевидно е, че новото правителство първо да бъде избрано и да има време да подготви своите предложения към кредиторите и еврпейските си партньори. Затова мисля, че искането ни ще бъде прието. Ще се опитаме да постигнем компромис и взаимно изгодно споразумение преди юли.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас ще отиде днес при президента на Гърция, за да получи мандат за съставяне на кабинет. Ципрас иска още днес да приключи въпроса за създаването на ново правителство, без да губи време в продължителни междупартийни консултации, които могат да удължат неизвестността дори и с ден.

Управлявалата досега партия „Нова демокрация“ получава 76 мандата, а партньорите й от ПАСОК - 13. Трета политическа сила в южната ни съседка стана крайнодясната „Златна зора“ със 17 депутати.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.