Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Два мандата не достигнаха на СИРИЗА да управлява Гърция
26 Януари 2015
Очакват се преговори за коалиционно правителство

В Гърция се очакват преговори за коалиционно правителство след историческата победа на крайнолявата партия СИРИЗА. Формацията на Алексис Ципрас не успя да събере достатъчно депутатски места за абсолютно мнозинство въпреки широката подкрепа на гръцките избиратели, които наказаха традиционната гръцка десница и левица. Другият феномен на тези избори се оказа неонацистката партия "Златна зора", която въпреки полицейските арести срещу нейните лидери се превръща в трета политическа сила в Гърция, съобщава БНР.

Очакваният триумф на 40-годишният харизматичен Алексис Ципрас се увенча с овациите на хиляди негови привърженици снощи в Атина още с първите прогнозни резултати в началото на вечерта. Радостната реакция в щаба на СИРИЗА не закъсня. Когато разликата с втората по резултат партия – управляващата десница, достигна 8%, Ципрас излезе на трибуната, за да заяви отново намерението си да поиска нова сделка за Гърция от кредиторите, отказвайки повече да прилага реформите и бюджетните съкращения на предишното правителство, за които настояват ЕС, Европейската централна банка и Международният валутен фонд.

Решението на гръцкия народ не остави никакво съмнение, че това е краят на политиката на икономии. Вашето решение остави Тройката в миналото и ни праща нашето общо европейско бъдеще. Гарантирам ви, че новото правителство ще си сътрудничи и ще преговаря с европейските партньори за едно справедливо споразумение. Такова, което да позволи на Гърция да излезе от спиралата на дълга и да тръгне към развитие. Ние ще представим нови идеи и планове за това. Първият ни приоритет от утре ще бъде да възстановим справедливостта. Днес гърците победиха страха си и възвърнаха загубеното си достойнство, заяви Алексис Ципрас.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.