Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стотици хиляди на шествието в Париж
11 Януари 2015
На площада пристигнаха и ръководителите от близо 50 държави
Стотици хиляди хора са вече на Площада на републиката в Париж, откъдето, под звуците на националния химн на Франция,  тръгна "Световният марш на солидарността" против тероризма и в защита на свободата на словото. Целият свят изглеждаше събран на „Площада на републиката“ в Париж. От часове районът на шествието не побира хората, които искат да дойдат. На първа линия от известно време виждаме оцелелите редактори от атаката в Шарли Ебдо и близки на загиналите в трите нападения.

На площада пристигнаха и ръководителите от близо 50 държави, които бяха посрещнати един по един в Елисейския дворец от президента Франсоа Оланд. Събраха се и всички бивши правителства на Франция. Площадът, на който набързо е закачена табела: "Площад на свободата на словото" е събрал най-разнородно множество. Заедно с френското знаме се виждат и много чуждестранни. Сред лозунгите четем: „Развейтте химикалките си“; „Свобода, равенство, рисувайте, пишете“; „Аз съм евреин“, „Аз съм мюсюлманин“, „Аз съм християнин“, както и имената на загиналите и, разбира се, издигнатия от целия свят лозунг "Аз съм Шарли". 

Подобна проява на единство и сила е нещо невиждано досега, споделят участници в Марша на солидарността - хора от различни страни и националности, различни раси и религии, различни по възраст и образование. Тук са политици и държавници, кралски особи и обикновени хора. Всички те са обединени от желанието да заявят твърдата си решимост да не се поддадат на заплахата на екстремистите и да защитят ценностите на свободния свят.

Ценностите, които ние отстояваме - демокрация, свобода на словото, толерантност, са ценностите, които ни правят силни, заяви британският премиер Дейвид Камерън, който също участва в днешното шествие в Париж:

Значението на днешния ден е да покажем солидарността си с френския народ и правителство след ужасяващите атаки в Париж. Тук сме, за да покажем, че всички защитаваме нашите ценности. Има и нещо друго- във Великобритания също сме изправени пред подобна заплаха - на фанатичен екстремизъм и трябва да се борим с нея по всякакъв начин.

Европейските ценности ще триумфират и в бъдеще, каза италианският премиер Матео Ренци малко преди да се включи в Марша заедно с другите световни лидери, водени от френския президент Франсоа Оланд:

Това е един много важен момент днес тук, много важно събитие, защото за първи път всички ние тук - лидери, политици и обикновените граждани, изпращаме послание, че Европа е място на бъдещето и ако терористите се опитат да атакуват нашите ценности, нашият общ категоричен отговор е "не", затова съм горд да бъда тук. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.