Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Шествието в памет на жертвите на терористичните атаки в Париж ще обедини 1 милион души
11 Януари 2015
Шествието ще потегли от Площада на републиката, поведено от близки на жертвите на терористичните нападения
Над 1 милион души се очакват на шествието против тероризма в Париж след жестоките терористични актове, в които загинаха 17 души.

Френският президент Франсоа Оланд ще бъде в шествието заедно с лидерите на повечето партии от мнозинството и опозицията. От тях се разграничи крайнодесният Национален фронт, чиято лидерка Марин льо Пен призова сипматизантите си да излязат на митинги в провинцията.

Шествието ще потегли от Площада на републиката, поведено от близки на жертвите на терористичните нападения. Мерките за сигурност са безпрецедентни: над 5500 полицаи и военни ще охраняват столицата и кортежа. 

Очакват се и ръководители от около 50 държави. Сред тях ще бъде и българският министър-председател Бойко Борисов. Там ще бъдат още: германският канцлер Ангела Меркел, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, колегите му от Италия и Полша Матео Ренци и Доналд Туск. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също ще участват в републиканския марш. От руска страна ще присъства министърът на външните работи Сергей Лавров, а от украинска - президентът Петро Порошенко. Паметта на загиналите 17 души ще почтат с присъствието си на шествието и израелският премиер Бенямин Нетаняху, палестниският ръководител Махмуд Абас, ръководители на африкански и арабски държави, общественици и стотици хиляди граждани.

Въпреки, че изрази емоционално съпричастността си с французите след нападенията, американският президент Барак Обама няма да пристигне в Париж. САЩ ще бъдат представени от министъра на правосъдието Ерик Холдър.

Холдър ще се включи и в извънредната среща на министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз, която е предвидена след републиканския марш. На нея ще се обсъждат мерки за справяне със заплахите от тероризма.

В марша в Париж ще участва и турският премиер Ахмед Давутоглу. Президентът Реджеп Тайип Ердоган вече се е обадил на френския си колега Франсоа Оланд, за да изрази солидарност с Франция в борбата срещу тероризма.

Турските власти са започнали и разследване заради твърдението,че съучастничката на eдиния от атентаторите в Париж - Хаят Бумедиен, преди известно време е заминала за Турция.

Междувременно стана ясно, че френските служби за сигурност са спрели да следят извършителите на терористичните атаки от последните дни - братята Куаши, Ахмеди Кулибали и вероятната им съучастничка Хаят Бумедиен преди шест месеца, смятайки, че не са опасни. Вестник "Daily Mail" посочва, че терористите са били под контрола на френските служби за сигурност. Въпреки тяхната фанатична омраза към Запада и наличието на оръжие, полицията решила да прекрати наблюдението им през юли 2014 година. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.