Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Арестуваха 7 души за атентата в Париж
8 Януари 2015
Източник от френската съдебна система заяви, че мъже и жени, приближени до двамата братя, в момента се разпитват от полицията, но не съобщава къде са били заловени те

Общо 7 души са задържани по време на среднощната операция по издирването на двамата братя, извършили вчерашния терористичен акт в Париж срещу сатирично издание, при който ляха бити 12 души.

Източник от френската съдебна система заяви, че мъже и жени, приближени до двамата братя, в момента се разпитват от полицията, но не съобщава къде са били заловени те.

Междувременно тази сутрин е имало стрелба недалеч от Порт Дьо Шатион, във френската столица. Един полицаи е забелязан легнал на земята, съобщи вестник "Монд". По-късно бе съобщено, че е задържан мъжът, открил стрелбата. Инцидентът обаче няма връзка с вчерашното нападение в редакцията на списание "Шарли ебдо", при което бяха убити 12 души. Тази информация е била потвърдена от прокуратурата

Премиерът Манюел Валс каза пред радио RTL, че двамата заподозрени, които все още не са открити, са извести на разузнавателните служби и "без съмнение" са проучвани преди вчерашното нападение.

Маскираните и облечени в черно въоръжени мъже нахлуха в редакцията на френското издание "Шарли ебдо" вчера сутринта. Бяха убити общо 12 души - някои от най-изявените френски карикатуристи и двама полицаи. С клането на журналисти по време на редакционно заседание на изданието и убийството на двама полицаи Франция преживя най-кървавата атака, извършвана от повече от 40 години.

По-рано полицията издаде заповеди за арест на Шериф Куаши на 32 г., джихадист, обвинен през 2008 г. в участие в мрежа за изпращане на бойци в Ирак, и на 34-годишния му брат Саид. И двамата са родени в Париж, но с алжирски произход. Шериф Куаши е роден на 28 декември 1982 г. в Париж. Той е известен под името Абу Иден. Той е свързан с мрежата "Бют-Шомон" за вербуване на доброволци за джихад в редиците на иракското крило на "Ал-Кайда", навремето ръководено от Абу Мусаб ал-Заркауи. Щериф Куаши е арестуван точно преди да замине за Сирия и след това за Ирак. Той е съден през 2008 г. и получава 3 години затвор, от които 18 месеца условно.

Две години по-късно името му се цитира във връзка с планиране на бягство от затвора на ислямиста Смаин Али Белкасем, който през 2002 г. е осъден до живот за атентат на метростанция в Париж през октомври 1995г. /30 ранени/. Шериф Куаши е подозиран за близки връзки с друг известен френски радикален ислямист - Джамел Бегал, който излежава десетгодишна присъда за подготовка на атентати.

Френската полиция разпространи обръщение към гражданите с призив за откриване на свидетели на кървавото нападение в редакцията на "Шарли ебдо". За целта полицията разпространи снимки на двамата заподозрени братя, които продължават да се издирват. Според силите на реда двамата братя, които са познати на полицията, са опасни и вероятно са въоръжени. Така нпаример при бягстовто си от местопрестъплението в сряда те се натъкват на полицаи от изпратен патрул. Започва престрелка, нападателите успяват да избягат с черен ситроен С3, но са блокирани от полицейската кола. Те отново стрелят по предното стъкло, но без да уцелят полицаите вътре. Друг полицай на булеварда няма този късмет и е улучен. Двамата мъже тогава излизат от колата си, доближават се до ранения полицай и хладнокръвно го застрелват в главата. В същото време в зарязаната от тях кола, с която избягаха първоначално от местопрестъплението, бе намерена картата за самоличност на един от двамата, но не се уточнява на кой точно.

Междувременно се предаде най-младият от тримата издирвани заподозрени за участие в атентата- 18-годишният Хамид Мурад. Хамид е братовчед на братята. Заподозрян е като съучастник, подпомагал стрелците. За неговото присъствие в колата полицията научава от очевидец. Той се предава в полицията в град Шарлвил-Мезиер, "след като видял, че името му се споменава в социалните мрежи", обясни източник, близък до следствието. Негови приятели по-рано се опитаха да му осигурят алиби, твърдейки, че са му съученици и че по време на атаката той е бил в часове в гимназията.

Всички полицейски и жандармерийски сили са мобилизирани и в района на Реймс се проведе безпрецедентна акция за издирването на заподозрените за нападението срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо". "Става дума за истинско надбягване с времето, тъй като имаме работа с убийци, които няма какво да губят и които могат да извършат ново нападение, за да умрат като мъченици", каза един от участниците в полицейската акция, цитиран от в. "Фигаро".

Целта на нощната операция на френската полиция в град Реймс не е била щурм, а обиск с цел събиране на ДНК проби от предполагаемите престъпници, съобщи по-късно информационният канал И-теле, позовавайки се на информация от полицейски източници. Районът, където се намира претърсената сграда, е под полицейско наблюдение. Присъстващи на място журналисти потвърдиха, че по време на операцията не е произведен нито един изстрел.

В редица градове на Франция се събраха хиляди французи да почетат паметта на загиналите журналисти и карикатуристи от "Шарли ебдо". /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.