Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Рекорден срив на курса на рублата
17 Декември 2014
Рублата достигна ново историческо дъно, като поевтиня в рамките на деня с повече от 10 процента

Курсът на рублата се срина рекордно,  въпреки опитите на Централната банка да стабилизира руската валута, като повиши драстично основния лихвен процент.

Рублата достигна ново историческо дъно,  като поевтиня в рамките на деня с повече от 10 процента. На моменти доларът се разменяше за 80 рубли, а еврото проби, макар и за кратко, нивото от 100 рубли. Опитите на Централната банка да овладее положението не дадоха очаквания резултат, като нейният председател Елвира Набиулина призна, че руснаците ще трябва да се научат да живеят в условията на слаба национална валута.  Според нея решението за вдигане на основната лихва от 10,5 на 17 % ще повлияе на пазара в по-дългосрочен план.

Финансовите експерти смятат,  че рекордния срив на рублата няма нищо общо с падащата цена на петрола, а е резултат от разразилата се паника в условията на дефицит на валута.

В тази обстановка премиерът Дмитрий Медведев беше принуден да свика спешно съвещание във връзка с икономическата ситуация и състоянието на финансовите пазари.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.