Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Путин: Русия не може да започне строежа на газопровода "Южен поток" без разрешение от България
2 Декември 2014
Руският президент предложи на България да поиска от ЕС да я обезщети за изпуснатите ползи от проекта "Южен поток"

Русия не може да започне строежа на газопровода "Южен поток", тъй като не е получила разрешение от България. Това заяви руският президент Владимир Путин след срещата си в Анкара със своя турски колега Реджеп Ердоган, съобщава БНР.

Смятаме, че позицията на Европейската комисия не беше конструктивна. И ако Европа не желае "Южен поток" да бъде построен, значи той няма да бъде построен, подчерта Путин.

Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ, каза още той. Путин предложи на България да поиска от ЕС да я обезщети за изпуснатите ползи от проекта "Южен поток".

Ако България е лишена от възможността да се държи, като суверенна държава, то нека да поиска от Европейската комисия пари за пропуснатите печалби, защото само преките доходи за българския бюджет от транзита щяха да възлизат на не по-малко от 400 млн евро годишно, посочи Путин, подчертавайки, че Москва е била напълно готова да започне изграждането на този газопровод и благодари на турската страна за оказаното съдействие. В същото време, Москва и Анкара се договориха за строителството на морски газопровод с капацитет 63 млрд.куб.м.газ. и подписаха 8 документа за сътрудничество в различни сфери.

Проектът за газопровод "Южен поток" вече не е актуален. Проектът е закрит, заяви и президентът на "Газпром" Алексей Милер. Той  уточни, че час от договореният с Анкара обем от 63 милиарда куб. м. газ ще се доставя непосредствено за нуждите на Турция, а останалото количество ще бъде насочвано към границата на Турция и Гърция.

Русия ще изпълни всички договори с европейските страни за доставки на газ, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Той каза това след като тази вечер президентът на Русия Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" ще бъде спрян заради липса на разрешение от България. След срещата в Анкара със своя турски колега Реджеп Ердоган, Путин заяви, че ако Европа не желае "Южен поток" да бъде построен, Русия ще насочи своите енергийни потоци към други региони. Руският президент предложи на България да поиска от ЕС обезщетение за пропуснатите ползи. В същото време депутатът от управляващата в Русия партия Валерий Язев заяви, че проектът няма да бъде напълно забравен и "Русия може да се върне към него, когато Европа го преосмисли".

Изявлението на руския президент Владимир Путин, че проектът за газопровода „Южен поток” ще бъде спрян заради липса на разрешение от България, предизвика първи коментари:

Според евродепутата Светослав Малинов, думите на Путин са индикация за това, че България е пълноправен член на Европейския съюз и "трябва да е ясно, че тук важат правилата на тази Общност".

Не трябва да се прибързва с погребването на "Южен поток", смята енергийният експерт Атанас Тасев. Според него, това, което се случва, е част от голяма геополитическа игра и в този момент България не трябва да предприема каквито и да било действия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.