Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изненадващо Клаус Йоханис победи на президентските избори в Румъния
17 Ноември 2014
Неочаквана бе и избирателната активност – 62 на сто или с 10% повече, отколкото на първия тур преди две седмици

Изненадващо – десноцентристкият кандидат Клаус Йоханис спечели президентските избори в Румъния като изпревари премиера Виктор Понта на балотажа, съобщава БНР.

След като преброи една трета от подадените бюлетини, Централното избирателно бюро обяви, че Йоханис е събрал близо 56 на сто от гласовете. Понта призна поражението си още преди тези данни да бъдат огласени. Разликата от 12% е обратното на това, което прогнозираха повечето социологически агенции. Неочаквана бе и избирателната активност – 62 на сто или с 10% повече, отколкото на първия тур, спечелен от Понта преди две седмици.

Снощи също пред няколко румънски посолства и консулства в Европа се проточиха опашки от емигранти, желаещи да гласуват. Полицията в Париж бе принудена да използва сълзотворен газ срещу хората, недоволни от нежеланието на правителството да осигури повече избирателни секции в чужбина.

Според Франс прес Йоханис е спечелил избирателите с обещанието да се пребори с корупцията, която засегна управляващите социалдемократи. Те обаче не възнамеряват да се оттеглят от изпълнителната власт – поне такава заявка даде лидерът им Виктор Понта.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.