Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Операция срещу "тъмния" интернет спря над 400 сайта
8 Ноември 2014
България е сред страните, участвали в една от най-мащабните международни операции срещу киберпрестъпността, която определят като повратна точка
България е сред страните, участвали в една от най-мащабните международни операции срещу киберпрестъпността, която "Европол" и "Евроджъст" определят като повратна точка. Става дума за разбиване на верига от скрити онлайн мрежи, които се използват за нелегална търговия с наркотици и оръжие, както и за анонимно търсене и предлагане на различни незаконни дейности, включително поръчкови убийства.

Операцията с кодово наименование "Онимус" е била проведена едновременно в Съединените щати и 15 европейски страни, сред които са още Германия, Франция, Великобритания. Целта й е била да разбие част от така наречените "даркнет" пазари. Те работят в алтернативна, сенчеста глобална мрежа, която е невидима за традиционните търсачки. Потребителите й остават анономни и са изключително трудно проследими, защото влизат в тази затворена мрежа със специални програми, които "маскират" IP адресите им, като превъртат комуникацията през огромен брой сървъри в цял свят.

Тези хора вече не са невидими за властите, показахме, че можем да ги проследим и накажем, обявиха днес от Евроджъст по повод успешно приключилата международна операция. При нея са били закрити над 400 скрити сайта, извършени са 17 ареста, конфискувани са хардуер и средства за комуникация, както и значителни количества злато, сребро и валута, включително и цифрова, позната под името "биткойн", която се използва за онлайн разплащания. Европол и Евроджъст не дават данни по държави, подчертават обаче, че тази операция е началото на серия мерки, които ще бъдат предприемани занапред срещу тези, които използват глобалната мрежа за противозаконни дейности. 

129 скрити сайта в българското интернет пространство са спрени в рамките на мащабната международна операция срещу организираната престъпност, съобщиха от Държавната агенция за Национална сигурност и прокуратурата. 

Сред тях е имало и такива, които са разпространявали материали със сексуално насилие над деца, както и такива с профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, поръчкови убийства и изпиране на пари. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.