Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Еболата настъпва
9 Октомври 2014
По данни на Световната здравна организация само от 4 октомври в Либерия са починали 2210 човека

Почина либериецът Томас Ерик Дънкан, при който бе потвърдена зараза с ебола и бе под медицински грижи в болница в Тексас. В официално изявление от болницата се посочва, че смъртта е настъпила малко преди 8.00 часа местно време.

Дънкан се е заразил със смъртоносния вирус, докато бил на посещение в родината си - Либерия.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова международната общност да направи повече, за да ограничи разпространяването на еболата. Той призова страните да не затварят границите си, а авиокомпаниите да не спират полетите до Западна Африка. Повече страни могат и трябва да засилят помощта си, каза Кери на съвместна пресконференция с британския външен министър Филип Хамънд.

По-рано днес стана известно, че участник в международния медицински екип от мисията на ООН в Либерия е дал позитивен тест за вируса ебола и е подложен на лечение. Служителят е вторият член на мисията ЮНМИЛ, заразен със смъртоносния вирус. Първият заразен почина на 25 септември. Медиците от ЮНМИЛ са предприели незабавни и категорични мерки, за да установят всички хора, с които са контактували двамата служители.

Междувременно в Сиера Леоне местна телевизия съобщи, че телата на починали от ебола хора са оставени по домовете им и по улиците на столицата Фрийтаун заради стачка на погребалните служители, които се оплакват, че не са получавали заплати. В съседна Либерия здравни работници казаха, че планират да стачкуват, ако исканията им за повече пари и защитно оборудване не бъдат изпълнени до края на седмицата.

По данни на Световната здравна организация от 4 октомври в Либерия са починали 2210 човека от хеморагичната треска,
предизвиквана от ебола. Общият брой на жертвите на заболяването в Западна Африка - главно в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне - възлиза на над 3400.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.