Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На Филипините обстрелваха църква с гранатомет
9 Октомври 2014
Загинали са две жени - 54-годишна медицинска сестра и 39-годишна учителка

На Филипините неизвестни обстрелваха с гранатомет църква в момент, когато в нея се е провеждала служба. В резултат са загинали две жени - 54-годишна медицинска сестра и 39-годишна учителка. Още трима човека са пострадали, като състоянието на двама от тях е критично. Всички те са били хоспитализирани. Жертвите и ранените са присъствали на вечерната молитва в Обединената църква на Христос.

Инцидентът е станал в гр. Пикит, провинция Котабато, разположена на южния филипински остров Минданао. Престъпниците били двама и пристигнали на мотоциклет. Те стреляли с гранатомета по църквата, след което избягали. Полицията е предприела издирването им, като за целта са поискани подкрепления от столицата Манила.

Населението на Филипините е малко над 100 млн. души, от които 80,5% изповядват католицизма плюс още 6% евангелисти и други разновидности на християнската религия. Мюсюлманите са 5,5%, като са съсредоточени именно в южната част на страната. Тук действат различни ислямистки групировки, най-голямата от които е т.нар. "Фронт за ислямско освобождение".

По-рано централната власт в Манила сключи съглашение с "Фронта" за ненападение на мирни жители с християнско вероизповедание, чието действие обаче бе краткотрайно. Ислямистката групировка разполага с 11 до 12 хил. бойци, които не престават да тероризират християнското население. За последното десетилетие броят на жертвите на ислямистите надхвърля 150 хил. души.

"Фронтът за ислямско освобождение" е в основата и на това да се бави разработването на разнообразни полезни изкопаеми, на които е богата южната част на Филипинския архипелаг. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.