Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-малко 120 джихадисти са загинали при ударите над "Ислямска държава"
24 Септември 2014
Ние ще отвърнем на въздушните удари на Съединените щати и партньорите им срещу позициите на групировката в Сирия, контрираха от организацията

Най-малко 120 джихадисти са загинали при въздушните удари на САЩ и партньорите им в Сирия, съобщи "Сирийската обсерватория за човешки права", цитирана от Франс прес. Броят включва 70 загинали от "Ислямска държава" и около 50 от свързания с "Ал Кайда" "Фронт Ал Нусра".

По данни на неправителствената организация при въздушните нападения са загинали и осем цивилни, включително три деца.

"Ислямска държава" ще отвърне на въздушните удари на Съединените щати и партньорите им срещу позициите на групировката в Сирия. Това обяви боец от радикалната организация пред Ройтерс и обвини Саудитска Арабия, че е позволила да бъдат извършени.

САЩ са увеличили и полетите си за надзор над Сирия и за разузнавателна информация, а някои от нанесените удари са били и от безпилотни самолети. Според военните лидери две трети от вероятните 31 хиляди бунтовници от "Ислямска държава" се намират в Сирия.


Американският президент Барак Обама благодари на петте близкоизточни държави, включили се в ударите срещу джихадистите:

Силата на тази коалиция показва ясно на света, че това не е самоцелна борба на Америка. Най-вече народите и правителствата в Близкия изток отхвърлят "Ислямска държава" и се застъпват за мир и сигурност, които хората от региона и света заслужават.


 Обама отново подчерта, че Америка няма да толерира убежища за терористи.

Трябва да е ясно на всеки, който заговорничи срещу Америка и се опитва да вреди на американци, че няма да толерираме убежища за терористи, които застрашават народа ни.


Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Турция е изявила желание да участва в ръководената от САЩ коалиция срещу ислямските бунтовници след освобождаването на 49 турски заложници.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна приветства водените от САЩ въздушни удари срещу "Ислямска държава"  в Сирия и заяви, че Анкара може да предостави военна или логистична подкрепа за международната борба.

Гледам на въздушните удари по положителен начин, каза Ердоган пред репортери в Ню Йорк, излъчено и по турската телевизия. На въпроса как Турция ще допринесе за операцията, президентът заяви, че страната му ще предостави всички видове подкрепа, включително военна и политическа. 

Военновъздушните сили на Саудитска Арабия са взели участие във водените от САЩ бомбардировки срещу бунтовниците от "Ислямска държава" в Сирия, съобщи държавната Саудитска агенция по печата, цитирана от Ройтерс.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.