Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Шотландия остава в Обединеното кралство
19 Септември 2014
Предварителните резултати сочат, че 54,3 на сто от избирателите са дали отрицателен вот, докато 45,7 процента са за били за независимост на Шотландия

Шотландия гласува срещу излизането от Обединеното кралство в историческия референдум. Предварителните резултати сочат, че 54,3 на сто от избирателите са дали отрицателен вот, докато 45,7 процента са за били за независимост на Шотландия, предаде Би Би Си.

След преброяването в повече от половината от 32-та избирателни района, според резултатите, за независимостта са гласуваха 521 400 души, докато против са били 670 300.

Резултатите от гласуването в "Петролната столица на Европа" - Абърдийн свидетелстват за победа на противниците на независимостта. За оставането в Обединеното кралство са се обявили 58,6 на сто от фигуриращите 175 000 в списъците жители на третия по големина град, при избирателна активност от над 80 на сто.

Противниците на идеята за независима Шотландия в по-голямата си част са в три основни избирателни района - Фолкърк, Ангъс и Дюмфрайс – съответно 53,4, 56,3 и 65 на сто.

Същият резултат е отчетен в областите Инвърклайд, Клъкмънънширe, Ренфрушър, Източен Лотиан, Стърлинг, Мидълотиън, жителите на Щетландските, Оркнейските и Външните Хебридски острови.

За независимост засега са само в Западен Дъмбъртъншир и град Дънди.

Курсът на британския паунд скочи на световните пазари, достигайки максимални стойности за последните две години, след като излязоха първите резултати от гласуването в референдума за независимост на Щотландия. При откриването на сутрешната търговия курсът на еврото поевтиня спрямо паунда и общата европейска валута достигна 0.7809 за паунд на токийската борса и 0.7882 – на нюйоркската. В същото време курсът на британската лира спрямо долара се повиши до 1,6522 долара за паунд, в сравнение с 1.63890 при затварянето на борсите.

При хипотетична стопроцентова избирателна, са необходими около 2,1 милиона гласа за едната, или другата идея. От 4,3 милиона регистрирани избиратели, по пощата са предпочели да гласуват около 790 хиляди.

Властите прогнозират избирателна активност от около 80 процента. В този случай, за победата на едната или на другата идея да гласуват 1,72 избиратели.

За участие в референдума са регистрирани повече от 4 милиона шотландци. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.