Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е референдумът за независимост на Шотландия
18 Септември 2014
Резултатите от референдума обаче могат да имат последици за цяла Европа

Шотландците гласуват днес дали да останат част от Обединеното кралство или да създадат своя собствена държава. Резултатите от референдума обаче могат да имат последици за цяла Европа.

Над 4 милиона души имат право да гласуват в Шотландия дали страната им да се отдели от Обединеното кралство, в което влизат още Англия, Уелс и Северна Ирландия. Решението им ще засегне живота на общо 64 милиона души, които живеят на британските острови.

Привържениците на самостоятелна Шотландия твърдят, че тя може да се превърне в една от най-проспериращите европейски нации. Тези, които искат страната да запази съюза с Лондон изтъкват, че шотландците могат да загубят работни места и британските си пенсии, и рискуват да се превърнат в поредния икономически провал на Европа, подобно на Гърция, преди няколко години.

Референдумът ще бъде следен внимателно в други страни от ЕС, като Испания, където също има силни настроения за отцепване.

Вот, в полза на шотландската независимост, може да катализира центробежни тенденции и в други части на Стария континент. Каталунците и баските в Испания, както и сепаратистите във Фламандския регион на Белгия и в Северна Италия ще подскачат от радост, ако шотландците гласуват за независимост, коментира британският в-к „Дейли телеграф”.

Близо 97% от шотландците, с право на глас, са се регистрирали за рефендума, съобщава БНР. Последните анкети дават лека преднина на тези, които искат страната да остане в Обединеното кралство.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.