Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Външните министри от ЕС се събират извънредно
15 Август 2014
Причината е кризисната ситуация в Източна Украйна и Ирак

Заради кризисната ситуация в Източна Украйна и Ирак външните министри на страните от Европейския съюз ще заседават извънредно в Брюксел днес, съобщава БНР. Очаква се да обсъдят политическите и хуманитарните проблеми в двете страни и да приемат заключения за тях. Не е ясно обаче ще има ли решения за конкретни действия от страна на Евросъюза.

Министрите ще отправят пореден призив към Русия да влезе в диалог с Украйна и да не задълбочава дипломатическата и икономическата си изолация. Не се очаква обаче принципният разговор за евентуални по-нататъшни санкции да придобие конкретни измерения днес. Дискусиите за Украйна ще се водят на фона на неспиращи ожесточени боеве в източната част на страната, продължаваща неяснота около руския конвой с помощи и постоянно влошаваща се хуманитарна ситуация. Детайлите за нея и вариантите за още европейска помощ ще бъдат представени от комисар Кристалина Георгиева. Тя ще запознае Съвета на външните министри и с мащабите на хуманитарната трагедия в северен Ирак, където над милион и двеста хиляди са прогонени от домовете си от джижадистите. Дали Европа да помогне с оръжие на кюрдските регионални власти, за да се противопоставят на офанзивата на т.нар "Ислямска държава", е един от основните въпроси, на които ще се търси отговор днес. Засега нагласата е по-скоро решението да бъде оставено за всяка от страните–членки. Франция, която заедно с Италия настояваше за свикването на днешния съвет, вече обяви подобно намерение.

Утежнената обстановка в Либия и възможностите за трайно примирие в Близкия изток също ще бъдат обект на днешните дискусии, в които ще присъства и проблемът с разпространението на вируса "Ебола".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

janovski
15 Aug, 2014 | 18:43

bezsmisleni sankcii. krim e ruchov ne go pravi ukrainskisski otkrai vreme grajdanskata voina v ukraina moje da se . samo chrez federalizacia.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.