Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Израел се изтегли от ивицата Газа
5 Август 2014
В осем часа местно време влезе в сила 72-часовото примирие между Израел и палестинското движение "Хамас"
Израел е изтеглил всичките си военни от ивицата Газа, завършвайки сухопътната операция, започнала на 17-и юли, съобщи говорител на израелската армия, цитиран от Франс прес. В осем часа местно време влезе в сила 72-часовото примирие между Израел и палестинското движение "Хамас", постигнато с посредничеството на Египет. Според израелски медии кабинетът по сигурността на премиера Бенямин Нетаняху е взел решението след поредица от телефонни разговори. 

По-рано обединена палестинска делегация, в състава на която бяха представители на Палестинската национална администрация, "Хамас", "Ислямски джихад" и други действащи в ивицата Газа групировки, проведоха в Кайро преговори с директора на египетското разузнаване. 

1800 камиона ще преминат по време на примирието през КПП Ерез. В тях има основно хранителни продукти, медицински материали и медицинско оборудване. Всеки камион щателно се преглежда за да се отстранят материали с двойно предназначение. 

Според  палестински представители в хода на израелската операция загиналите палестинци са над 1 800. Конфликтът е отнел живота и на 64 израелски войници и трима цивилни граждани. 

През септември в Норвегия ще бъде свикана  донорска конферанция за хуманитарна помощ за Газа. Смята се, че са необходими около 4 милиарда евро за да бъде възстановено стопанството и сградния фонд в довоенния им вид. 

Междувременно американският президент Барак Обама подписа законопроект за предоставяне на допълнителни 225 милиона долара в подкрепа на израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол". Системата позволява на израелската армия да сваля ракети или снаряди, насочени срещу големи населени места в Израел. Според израелски служители, нейната успеваемост е около 90 процента.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.