Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
БНБ минава под европейски надзор
15 Юли 2014
Стартира процедура за кандидатстване на България за членство в Единния надзорен механизъм на Европейския съюз

БНБ съобщи за предстояща среща между българския държавен глава Росен Плевнелиев и президента на Европейската централна банка след постигната договореност между парламентарните политически сили за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в Единния надзорен механизъм на Европейския съюз. Между двете банкови институции са започнали и разговори за преглед на управлението на българския банков надзор, съобщават от БНБ.


Действията от страна на Българската централна банка са започнали веднага след консултациите при президента вчера. От българска страна се подготвя разговор на държавния глава с президента на ЕЦБ, който да сложи началото на процедурата за кандидатстване на България за членство в Единния надзорен механизъм на ЕС. Освен това БНБ настоява за цялостен преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор" в БНБ и когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени, обещават от Централния трезор.

Поради липсата на съгласие относно предложения от Централната банка и правителството законодателен подход за намиране на решения на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и за гражданите, които имат депозити в нея над 196 000 лева, БНБ продължава работа по процедурата на специален надзор. Съгласно сегадействащото законодателство, националният срок на специалния надзор е до шест месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от три месеца. При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решение на КТБ за защита на интересите на вложителите с влогове над 196 хиляди лева, Централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение, се казва в съобщение от банката.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.