Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Калашников: Спирането на "Южен поток" е енергиен шантаж
9 Юни 2014
По думите му, това е свързано с политическия натиск върху Русия заради кризата в Украйна

Първият заместник-председател на Комисията по международни отношения на Руската Дума Леонид Калашников определи решението на България да спре работата по проекта "Южен поток" като "истински енергиен шантаж по отношение на Русия". По думите му, това е свързано с политическия натиск върху Русия заради кризата в Украйна.

Новината за решението на България временно да замрази строителството на "Южен поток" не е изненада за Русия, коментира за БНР енергийният експерт Михаил Крутихин от компанията "Рус Енерджи". Според него подобно решение се е очаквало на фона на заплахите на Брюксел за наказателно производство и санкции срещу България заради спазване на европейското законодателство. В същото време засега няма официална реакция или коментар от руска страна, единствено представител на министерството на енергетиката посочи, че Русия не е била официално уведомена от България за временното спиране на изграждането на газопровода и че днес този въпрос ще бъде повдигнат в Брюксел на среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Съобщавайки за решението на българското правителство, медиите в Русия изтъкват, че в началото на този месец Еврокомисията е предложила да бъде спряно изграждането на "Южен поток", докато проектът не бъде съобразен с изискванията на антимонополното законодателство в ЕС.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.