Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Брюксел започват преговори за разпределяне на най-високите постове
27 Май 2014
Въпросът кой да оглави следващата Европейска комисия ще бъде обсъден най-напред в Европейския парламент

В Брюксел днес започва преговорният маратон за разпределяне на най-високите постове в Евросъюза след европейските избори. В него ще участва и България.

Въпросът кой да оглави следващата Европейска комисия ще бъде обсъден най-напред в Европейския парламент - от досегашните лидери на политическите групи и досегашния председател на Европарламента Мартин Шулц. Той самият остава претендент за поста, но ще трябва първо да постави на дневен ред кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, номиниран от победилата в изборите Европейска народна партия.


Дискусиите ще продължат по-късно през деня на срещи на върха на ЕНП и Партията на европейските социалисти, където България ще бъде представена съответно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ПЕС Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски.


Вечерта темата ще се обсъжда и от държавните и правителствените ръководители на 28-те в Европейския съвет. От там уверяват, че днес няма да се вземат решения и дори че няма да се говори за имена, а само за принципи. Ясно е обаче, че ще се търси компромис по пакетна сделка за четирите топпозиции в Евросъюза, които освен Еврокомисията, включват Европейския съвет, Европарламента и дипломатическата служба.


Преди да се включи в тези разговори, българският премиер Пламен Орешарски ще проведе поредна среща с настоящия председател на Европейската комисия Жозе Барозу. Тя е поискана от българска страна и ще бъде посветена най-вече на енергетиката и проблемите около "Южен поток".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

лина
07 Jun, 2014 | 12:19

да има за тях, на нас не позволяват вдигане на мин. пенсии от 150 лв.,а те с десетки хиляди евро,ега ти демокрацията и наглостта на тези изедници от ЕС-поробиха ни и ни изсмукват соковете.....

лина
07 Jun, 2014 | 12:14

разпределят си баницата от ограбването вкл. и на България


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.