Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Продължават военните действия в Украйна
19 Май 2014
Един от лидерите на донецките сепаратисти Игор Стрелков се оплака от недостиг на доброволци

Продължава украинската военна офанзива в източните градове Краматорск и Славянск, съобщават световните агенции. Проруските активисти в Краматорск твърдят, че са отблъснали настъплението на военните части. Самопровъзгласилият се кмет на Славянск пък съобщи, че градът е подложен на обстрел от украинските сили за сигурност.

Очаквано, Донецката република се присъедини към Луганската и обяви, че няма да участва и няма да признае президентските избори в Украйна, които ще се състоят на 25 май.


Един от лидерите на донецките сепаратисти Игор Стрелков се оплака от недостиг на доброволци, които да се сражават със силите на централната украинска власт и призова и жените да се явят на барикадите. Във видеообръщение Стрелков заяви, че силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република разполагат с достатъчно оръжие, но няма желаещи да го получат: Цялата Донецка област е с население от 4 и половина милиона и макар че не всички мъже са в дееспособна възраст или в добро здраве, честно да си призная, не съм очаквал, че в цялата област няма да се намерят хиляда мъже, които да рискуват живота си на предните линии, където всеки ден се стреля.

Игор Стрелков, провъзгласен за главнокомандващ силите на опълченците, заяви, че е издал заповед в редиците им да се приемат и жени: На Донецк са нужни защитници, опълчение от дисциплинирани войници - доброволци и ако мъжете не са способни на това, ще се наложи да призовем жените.


В Киев и в други градове, предимно в Западна Украйна, беше отбелязана 70-ата годишнина от депортирането на кримските татари. През май 1944 г. Сталин обвинява кримските татари в съглашателство с нацистите и нарежда в Централна Азия да бъдат депортирани около 250 хиляди души. Над 40 на сто от депортираните умират по пътя или в местата на принудително заселване. Председателят на Меджлиса на кримските татари Рефат Чубаров обвини новите руски власти в Крим, че са попречили на отбелязването на годишнината в Симферопол: Първоначално се опитаха дори да забранят церемонията. Впоследствие в резултат на дълги и сложни преговори проведохме митинги по места. Десетките хиляди, които искаха да дойдат в Симферопол на общокримския митинг нямаха тази възможност, защото пътищата бяха затворени, а след началото на церемонията започнаха да я заглушават с прелитащите военни вертолети.

Мнозинството от кримските татари подкрепиха новата власт в Киев и бойкотираха референдума в Крим за присъединяване към Русия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.