Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Русия подготвя "миротворческа операция" в Луганска област
16 Май 2014
Командирите на руските части по границата с Украйна са получили указания да се приведат в готовност за операцията

Украински източници имат сведения за повишена активност на руските части по границата с Украйна. Има твърдения, че руски войски могат да преминат на територията на Луганска област, която е един от центровете на сепаратизма.

Командирите на руските части по границата с Украйна са получили указания да се приведат в готовност за провеждане на "миротворческа операция" на украинска територия, съобщи агенция УНИАН, като цитира директора на киевския институт за военно-политически изследвания Дмитрий Тимчук. Според експерта руската войска се подготвя да премине границата на Луганска област.

Междувременно украинското външно министерство изрази "дълбоко безпокойство" от планираните учения на руските военновъздушни сили в района на Липецк, Воронеж и Рязан. Голяма част от Донецка област е под контрола на проруски въоръжени бунтовници. Тя и съседната Луганска област обявиха независимост след референдум в неделя, който бе определен като незаконен от Киев и Запада.

В околностите на Славянск са се водили сражения между силите на украинската армия и опълченците, съобщава ИТАР-ТАСС. Обявилият се за народен губернатор на самопровъзгласилата се Донецка народна република Павел Губарев даде ултиматум на украинските сили за сигурност да изтеглят войските и техниката си. Той заяви, че ДНР преминава към военно положение: Остава един час до изтичането на ултиматума към украинските нашественици, за да премахнат незаконните заграждения и да изведат войските и техниката си от град Донбас. В противен случай ще последва пълното унищожаване на всички: и техниката, и живата сила на фашистите, твърди Губарев във Фейсбук.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен увери в интервю за румънската телевизия, че Алиансът е подготвен да защити всяко късче от територията си. Алиансът ще подобри сътрудничеството си с Украйна, включително чрез подкрепа за реформа в отбраната, модернизирането на армията, както и осигуряването на достъп на страната до учения на НАТО. Според Расмусен Русия е "силно замесена" в дестабилизирането на обстановката в Източна Украйна.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

лили
17 May, 2014 | 17:43

не Русия,а Западняците отиват там да правят РАЗМИРИЦИТЕ,да не заблуждават глупаво света.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.