Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Европейският съд по правата на човека удари Турция с рекордна глоба
13 Май 2014
Размерът на обезщетението бе обявен 13 години след самото решение по делото “Кипър срещу Турция”

Европейският съд по правата на човека наложи днес рекордна санкция на Турция заради нарушените от нея на човешките права при военната инвазия и окупацията на част от Кипър. Размерът на обезщетението бе обявен 13 години след самото решение по делото “Кипър срещу Турция”.

Турция трябва да изплати на правителството на Република Кипър 90 млн. евро заради нарушаването на човешките права при военното нахлуване преди 40 години, през юли 1974 година, и продължаващата окупация на 1/3 от територията на острова. Санкцията е най-тежката, налагана досега на Анкара.

Решението по делото “Кипър срещу Турция”, заведено от правителството в Никозия, бе взето от Европейския съд по правата на човека още на 10 май 2001 година. Тогава съдът постанови, че Турция е извършила 14 нарушения  по Европейската конвенция за правата на човека и протокола към нея. Съгласно решението доказаните нарушения са по членове от конвенцията относно правото на живот, изтезанията, сигурността на личността и свободата, правото на справедлив съдебен процес, зачитането на личния и семеен живот, свободата на религията и съвестта, свободата на изразяване, правото на ефективни правни средства за защита, правото на собственост. Съдът обаче отложи решението за определяне на размера на обезщетението, което Турция трябва да изплати за тези нарушения, и то дойде 13 години по-късно. 

Европейският съд по правата на човека постанови днес, че Турция трябва да заплати сума в размер на 30 млн. евро на роднините на безследно изчезналите и жертвите на трагедията от 1974 година и 60 млн. евро за неимуществените щети, претърпени от кипърските гърци на окупирания полуостров Карпас в североизточната част на острова.

Обезщетението трябва да бъде изплатено на кипърското правителство, което трябва да създаде механизъм за разпределение на средствата за жертвите поотделно.

Кипър е разделен вече 40 години след турската инвазия. В момента текат преговори между двете общности – на кипърските гърци и кипърските турци, за решаване на Кипърския въпрос и обединяването на страната.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.