Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Украинският град Мариупол също избухна
10 Май 2014
По последни данни на местните болници при сраженията вчера са загинали седем души, а 39 са пострадали

Днес в украинския град Мариупол е обявен ден на траур за жертвите на вчерашните сражения в центъра на града.  По последни данни на местните болници при сраженията вчера са загинали седем души, а 39 са пострадали. По данни на властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република при стрелбата са загинали най-малко 10 души. Световните информационни агенции съобщиха, че украинските сили за сигурност са ликвидирали 20 проруски сепаратисти.
Националната гвардия на Украйна твърди, че е изтеглила подразделенията си от центъра на Мариупол. Днешното отстъпление от "епицентъра на събитията" бе обяснено с желанието да се избегнат провокации и рискове за мирното население.

Гърмежи и спорадични изстрели отново се чуват в центъра на Мариупол, съобщават местните медии. По данни на очевидци в двора на опожарения Областен съвет гори танк на украинската пехота. Обстановката в града остава напрегната, но центърът вече е отворен за движение, започват работа държавните учреждения и магазините. Много от сепаратистите прекараха нощта край опожарената сграда на Областния съвет и продължават да строят барикади с подръчни материали.

Продуцентът на руската англоезична държавна телевизия "Русия днес", който беше ранен при вчерашните сражения, е в стабилно състояние, съобщи агенция ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на канала. Журналистът беше ранен в корема, но е бил с бронежилетка, което вероятно му е спасило живота, отбеляза главният редактор на "Русия днес" Маргарита Симонян.

От полицията в Мариупол увериха, че силите за сигурност продължават да изпълняват служебните си задължения в пълен обем, въпреки пораженията върху материално-техническото им оборудване, и да осигуряват реда и сигурността на гражданите.

Събитията в Мариупол само показват, че ситуацията в Украйна не се подобрява, заяви председателят на Съвета по правата на човека към Руската федерация Михаил Федотов. Той отново призова ОССЕ и ООН да предприемат действия за деескалиране на напрежението в региона.   

Проруските сепаратисти в Донецк държаха като заложници в продължение на седем часа доброволци от Червения кръст, като един от тях е бил пребит, съобщиха от местното представителство на хуманитарната организация. Според говорител на сепаратистите сътрудниците на Червения кръст били задържани по подозрение в шпионаж.

Междувременно властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република продължават подготовката за насрочения за утре референдум за независимост на областта. Допитването ще се състои независимо от силовата операция на украинските сили в района, заяви председателят на избирателната комисия Роман Лягин:

С референдума се противопоставяме на войната. Хората в горещите точки го желаят още повече, отколкото в спокойните райони. Нямаме избор. Продължават да умират хора. Искаме да заявим на целия свят, че никой не може да дестабилизира ситуацията в Източна Украйна.

Организаторите очакват два милиони души да упражнят правото си на глас и да определят статута на региона.

И. д. президент на Украйна Олександър Турчинов предупреди източните региони, че ще се обрекат на катастрофа, ако гласуват "за" независимост на утрешния референдум.

Сепаратистите запазват контрола върху обществени сгради в редица градове в Югоизточна Украйна въпреки усилията на украинските военни да ги изтласкат.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.