Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отказаха референдума в Украйна
6 Май 2014
Само 154 от необходимите 226 депутати са подкрепили искането за всенародно допитване

Няма да има референдум в Украйна на 25-ти. На закрито парламентарно заседание украинската Върховна Рада предложението не събра достатъчно подкрепа, тъй като само 154 от необходимите 226 депутати са подкрепили искането за всенародно допитване.
Искането за референдум бе внесено от премиера Яценюк, като допитването трябваше да се проведе паралелно с насрочените за 25-ти президентски избори в Украйна.

"Не се подкрепи инициативата на правителството. Тя вкара малко повече от 150 гласа. Основният аргумент е фактът, че нито един референдум не трябва да се извършва, когато волята на гражданите е на мушка", заяви депутатът от "Отечество" Андрей Сенченко, цитиран от Униан.

Той изрази мнение, че Върховната Рада се застъпва за провеждането на референдум, но решението може да бъде взето само след стабилизирането на ситуацията в регионите и прекратяване на военните действия.

Предлагаше се референдумът да има два въпроса: „Поддържате ли териториалната цялост на Украйна в територията, определена от Конституцията като суверенна и независима, демократическа, унитарна и европейска държава с широки пълномощия за регионите и териториалните общини?".

Вторият въпрос касае правото в отделните региони освен официалния украински език да се използва и руски или друг език, на който говори мнозинството от населението там.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.