Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Проруски сепаратисти завзеха сградите на държавната администрация в Донецк и Харков
7 Април 2014

Сградата на областната администрация на град Харков в Източна Украйна, която беше окупирана от проруски активисти, е освободена. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков във Фейсбук, съобщава БНР.

Сградата на областната администрация в Харков е напълно освободена от сепаратисти. Работният процес започна, съобщи министърът.

Вчера няколкостотин души окупираха сградата с искания за федерализация на Украйна. Аваков обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад завземането на сгради на държавни институции от проруски протестиращи в Източна Украйна и обеща, че полицията ще възстанови реда по мирен начин. Той също така обвини сваления президент на страната Виктор Янукович, че заговорничи с Путин да се подклажда напрежение в района.

Ситуацията ще се върне към контрол без кръвопролитие, такава е заповедта към служителите на правоохранителните органи, това е вярно, но истината е, че никой няма да толерира мирно беззаконието на провокатори, заяви още Аваков.

Положението в град Донецк обаче остава неясно. Там проруски демонстранти поискаха да бъдат разпуснати местните власти и да бъде насрочен референдум за влизане на Донецка област в Русия. Един от демонстрантите обяви пред руската държавна телевизия Първи канал:

В 12 часа ние ще дадем народен мандат - областният съвет ще бъде разпуснат, от всеки град ще бъде делегиран по един представител и това ще бъде новият легитимен орган, който ще функционира.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.