Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
САЩ засилват военното си пръсъствие в Черно море
3 Април 2014
Съединените щати прекратиха преговорите с Русия за изграждането на противоракетната отбрана в Европа

Съединените щати прекратиха преговорите с Русия за изграждането на противоракетната отбрана в Европа и засилват военното си присъствие в Черноморието. Преговорите, започнали през 2010 година, имаха за цел да гарантират общата сигурност на Русия и НАТО, но не постигнаха съществени резултати. От Пентагона обясниха прекратяването им с намесата на Русия в украинската криза в нарушение на международното законодателство.

Същевременно стана ясно, че американският миноносец „Тръкстън“, който взе участие в учения с румънски и български кораби миналия месец, остава засега в Черно море. Американските военноморски сили ще засилят допълнително ресурсите си в региона, съобщи РИА Новости, цитирайки представител на Белия дом.

Пентагонът обяви също така, че засилва сухопътните си сили в Румъния. 175 морски пехотинци заминават за базата „Михаил Когълничану“, недалеч от Черно море. Те ще бъдат подчинени на командването на САЩ за Африка. Решението за дислокацията им е било взето още преди година и няма връзка с кризата в Крим, увери говорител на американското военно министерство, но допълни, че могат да бъдат изпратени където има нужда от тях. Намеренията на Пентагона за близкото бъдеще са да поддържа около 500 войници в базата край Констанца.

Вчера българският президент Росен Плевнелиев се обяви за повече НАТО в България и региона, припомня БНР. По думите му, това се налага, при положение че една ядрена сила прекрачва граници и прекроява международните норми.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.