Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
След „Туитър“ властите в Турция забраниха и YouTube
28 Март 2014
Това стана след като беше разпространен видеозапис от секретен разговор с високопоставени лица във връзка с предполагаем план за военна намеса в Сирия

Турските власти забраниха достъпа до платформата за видеосподеляне YouTube - втората социална мрежа, която след Туитър се забранява в Турция. Това стана след като беше разпространен видеозапис от секретен разговор с високопоставени лица във връзка с предполагаем план за военна намеса в Сирия. Това е и първият видеокомпромат, излъчен в Ютуб, отнасящ се до турската външна политика след поредицата видеоматериали, в които на прицел бяха турският премиер и отделни министри.

Според разпространените видеокадри, за които се твърди, че били заснети на 13 март т.г., в секретната среща участвали турският външен министър, ръководителят на турската национална разузнавателна служба МИТ, както и вторият началник на турския генерален щаб. Те обсъждали план, при който турската армия ще навлезе в Сирия при заплаха от страна на бунтовниците от групировката ИДИЛ срещу гробницата на шах Сюлейман в Сирия, която се пази от турски войници, тъй като е турска територия според подписан през 1921 г. договор.

Записът в Ю ТУБ предизвика силни реакции и безпокойство поради дешифриране на национални интереси. Турският външен министър Ахмед Давутоглу заяви, че "той представлява явно обвявяване на война". Президентът обяви, че ще свика Съвета за национална сигурност.

В същото време международните институции порицаха турските власти заради забраната на ЮТуб, съобщава БНР.

Решението на Турция да блокира Ютуб е отчаяно, заяви еврокомисарят за новите технологии Нели Крус. А от организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обвиниха Турция в пренебрегване на правото на свободно изразяване на мнение.

Турските власти обаче са готови да блокират достъпа и до други социални мрежи и платформи, ако според тях те заплашват националната сигурност на страната.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.