Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕС няма да налага на Русия търговски и икономически санкции
21 Март 2014
Той обаче ще разшири индивидуалните и политическите санкции

Европейският съюз няма да налага на Русия търговски и икономически санкции, заради анексирането на Крим. Това е резултатът от продължилите до късно снощи в Брюксел разговори между лидерите на страните-членки. Европейският съвет обаче, разшири индивидуалните и политическите санкции, съобщи неговият председател Херман ван Ромпуй:
 
„При липсата на действия за намаляване на напрежението от страна на Русия, Европейският съвет реши да разшири списъка на лицата, които са обект на забрана за пътуване в Европейския съюз и замразяване на банкови сметки и активи. Добавяме в този списък още 12 имена. Освен това отменяме следващата среща на върха Европейски съюз-Русия, а страните-членки ще отменят редовните двустранни срещи на високо ниво”, заяви ван Ромпуй и формулира възможността за бъдещи, по-мащабни санкции, насочени вече не към отделни личности, а към руската държава, така:
 
„Ние ясно заявяваме, че неуспехът кризата да се реши по мирен път, както и всяка стъпка на Русия към дестабилизиране на Украйна, ще имат широко разпростиращи се последици - и с това имаме предвид последици в широка сфера от икономически области.”

Европейската комисия и страните-членки ще трябва да излязат с предложения какви да са евентуалните мерки. Освен това Европейската комисия трябва до юни да разработи план за намаляване на енергийната зависимост на общността от Русия.

Заседанието на Европейския съвет продължава и днес, като в началото му предстои церемония по подписване на политическия раздел от споразумението за асоцииране с Украйна. За тази цел в Брюксел е украинският премиер Арсений Яценюк. Европейските лидери очакват, че с подписването на документа ще дадат европейска перспектива на страната, както и стимул за демократични реформи.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

judjuk
23 Mar, 2014 | 22:50

Санкции няма..... ЕС газ получава, САЩ газ пикае!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.