Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Съветът на НАТО се събира извънредно за кризата в Украйна
4 Март 2014
Руската интервенция в Крим има за цел да защити нашите граждани и сънароднниците ни, каза руският посланик Виталий Чуркин пред Съвета за сигурност на ООН

Съветът на НАТО днес отново се събира извънредно по темата Украйна. Заседанието е свикано по искане на Полша, на базата на член 4 от Вашингтонския договор, съобщава БНР. Текстът предвижда консултации между съюзниците, ако е застрашена териториалната цялост, независимостта и сигурността на дадена страна от алианса. Позицията на Полша е, че събитията във и около Украйна са заплаха за граничещите с нея държави от НАТО и имат директни последици за сигурността на евроатлантическото пространство. НАТО вече отправи призив към Русия да изтегли войските си от Украйна.

Снощи на извънредно заседание се събра и Съветът за сигурност на ООН. Руският посланик в световната организация Виталий Чуркин заяви, че сваленият украински президент Виктор Янукович е поискал в писмо до руския държавен глава Владимир Путин Русия да използва военна сила в Украйна, за да защити украинското население. "Руската интервенция в Крим има за цел да защити нашите граждани и сънароднниците ни", каза Чуркин и добави, че действията на Русия в Украйна са напълно адекватни и легитимни.

Американският посланик в ООН Саманта Пауър беше категорична, че действията на Русия в Украйна не са хуманитарна мисия:

Военната акция на Русия не е в защита на човешки права. Това е нарушение на международното право, както и на суверенитета и териториалната цялост на независима Украйна. Акцията представлява неспазване от страна на Русия на Договора от Хелзинки и задълженията й като държава-член на ООН.

От Пентагона заявиха, че Съединените щати замразяват военните си връзки с Русия заради събитията в Украйна. Мораториумът се простира върху провеждането на съвместни учения, двустранен обмен на ВМС делегации, планиране на конференции. Американските военни опровергаха редица съобщения в медиите, че във връзка със събитията в Украйна САЩ са решили да изпратят свои военни кораби в региона.

Посланикът на Украйна в ООН Юрий Сергеев съобщи, че Русия е разположила около 16 000 военни в украинската автономна република Крим от 24 февруари досега:

Струпването на руски войски и военно оборудване по източната ни граница ясно показва, че Русия се подготвя за вероятно военно нахлуване в Украйна, в останалата част от нашата страна.

Снощи руски военни завзеха граничния пункт от украинската страна на фериботната линия, свързваща Крим с Русия и три камиона с руски войници влязоха с ферибот в Крим.

Руският Черноморски флот е отправил към украинските сили в Крим ултиматум да се предадат до тази сутрин, предаде Ройтерс. Командващият флота е заплашил, че ако това не се случи, ще започне щурм срещу частите и поделенията на въоръжените сили в Крим. Руското министерство на отбраната отрече да е отправен подобен ултиматум.

Министрите на енергетиката от ЕС ще заседават днес в Брюксел за сигурността на доставките на руски газ през Украйна за Европа, след предупреждението на "Газпром" за възможно прекъсване на доставките.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

judjuk
04 Mar, 2014 | 10:10

Не друг, а лидери на ЕС подписаха споразумението за излизане от кризата, което предвижда временно правителство и избори. Мастилото от споразумението още не е изсъхнало. След това в Украйна стана преврат. Но държавата си има конституция. Сега Западът трябва да съблюдава не само конституцията, но и собствените подписи под споразумението. На всичкото отгоре Русия не подписа и сега само Западът носи отговорност зо разширяване на кризата.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.