Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕС обсъжда днес ситуацията в Украйна
3 Март 2014
7-те най-развити държави и ЕС излязоха с обща декларация срещу „нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“ от страна на Русия

Лидерите на седемте най-развити индустриални държави, Европейският съвет и Европейската комисия излязоха с обща декларация срещу „нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“ от страна на Русия и призоваха всички страни към максимална сдържаност за намаляване на напрежението.

Външните министри от Европейския съюз се събират днес, за да обсъдят ситуацията, създала се след решението на горната камара на руския парламент да одобри нахлуване на руски войски в Украйна. От срещата в Брюксел се очаква декларация в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. За това се изказа и българският първи дипломат Кристиан Вигенин в интервю за Националното радио:

Трябва да се гарантира необходимата подкрепа на сегашното украинско правителство. Макар и временно, то има отговорността да стабилизира страната и да се опита да възстанови реда, стабилността, да гарантира правата на всички граждани на Украйна и да се опита да подходи по начин, който да включи в този процес всички граждани, не да ги изолира.

Западни дипломати прогнозираха, че след заседанието върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще посети Киев и Москва с цел да съдейства за възстановяване на диалога и намиране на мирно решение чрез преговори.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

judjuk
03 Mar, 2014 | 22:29

Г7 са група наистина развити държави с общо взето еднакви интереси и единни цели. Всички са бивши колониални империи. Липсват обаче още толкова не по-малко развити държави - Китай, Индия, Бразилия и др. На Русия мястото не е в Г8, защото не би могла да споделя напълно техните цели. Освен това и политиката на Г7 е откровено антируска. Очевидно ако Г7 противостои на Русия, тя ще търси изход на изток и на юг. Много скоро огромните природни ресурси ще потекат на изток и на юг, не към Европа, а обратно. Дано само дотогава Южен поток да е готов. Лидерите на ЕС не може да не се сещат за това, но са твърде зависими от САЩ. Е, имат възможност да избират. Въпросът не е дали, а кога източна Европа ще се отдели от ЕС. Може да стане по два начина - лесен и много труден.

ката
03 Mar, 2014 | 17:02

защо ви мързи да подновявата новините,ами ни карате да четем всеки ден едно и също по1 месец?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.