Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Напрежението в Украйна не стихва
26 Януари 2014
Тази нощ демонстрантите превзеха още една сграда в центъра на Киев - сградата бе щурмувана от няколко хиляди души, докато вътре се бяха укрили около 200 полицаи и курсанти от вътрешни войски

Хиляди украинци и днес изпълват площада в центъра на Киев "Евромайдан". Примирието засега се спазва и от двете страни, но напрежението остава след поредната нощ на противопоставяне. Край барикадите, където станаха най-ожесточените сблъсъци през последните дни, днес има поне хиляда активисти на опозицията. Отсреща кордонът на полицията е малоброен и нищо не подсказва, че се подготвя силова акция.

Тази нощ в снега на покрива на сграда в близост до барикадите бяха открити патрони за автомат „Калашников” и за бойна карабина, което подсили съмненията, че именно оттам снайперисти са обстрелвали позициите на митингуващите. Междувременно комендантът на  Евромайдан - депутатът от партията „Баткившчина” Андрей Парубий съобщи, че разполага с информация за възможно прехвърляне днес в Украйна на спецчасти от Русия. Те щели да пристигнат със самолети в цивилно облекло, след което ще бъдат преоблечени като бойци от "Беркут", за да участват в акциите срещу протеста.

Тази нощ демонстрантите превзеха още една сграда в центъра на Киев - международния изложбен център „Украински дом”, станал сцена на сблъсъци през нощта. Помещенията ще бъдат използвани като място, където хората ще могат да се стоплят, и за пресцентър. Сградата бе щурмувана от няколко хиляди души, докато вътре се бяха укрили около 200 полицаи и курсанти от вътрешни войски. Стъклата на прозорците до третия етаж бяха изпочупени. Едва рано сутринта след преговори, в които се включи лично лидерът на партия УДАР Виталий Кличко, се стигна до освобождаването на полицаите. Украинското вътрешно министерство твърди, че  демонстрантите възнамерявали да вземат служителите на реда в плен и да ги разменят за задържани протестиращи.

Насрочения за следобед „Народен събор” на Евромайдана беше отменен във връзка с панихидата и молебена в памет на Михаил Жизневский от Беларус, загинал преди дни по време на сблъсъците с полицията.

По-рано лидерът на парламентарната фракция на партия „Баткившчина” Арсений Яценюк, на когото президентът Виктор Янукович предложи премиерския пост, даде да се разбере, че опозицията не е съгласна да раздели отговорността с действащата власт, изправила страната на ръба на катастрофа: 

Ние сме готови да поемем своята отговорност за съдбата на Украина. Опозицията трябва сама да формира правителство, което да поведе страната по пътя към Европа, каза Яценюк. Той посочи, че неизменно остана и искането на опозицията за предсрочни президентски избори още тази година.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.