Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Чистка в съдебната система в Турция
17 Януари 2014
Общо 20 висши прокурори бяха отстранени от постовете им и изпратени на различни места в страната

След мащабната чистка в полицията турското правителство продължи чистката и в съдебната система, която започна, след като избухна антикорупционният скандал. Общо 20 висши прокурори бяха отстранени от постовете им и изпратени на различни места в страната. Това са прокурорите, по чието разпореждане започна корупционното разследване, което достигна до високите етажи на властта. Според проправителствените източници същите прокурори били свързани и с групировката на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, когото турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини, че е създал паралелни структури в държавата с цел да го свалят от власт.

Между отстранените висши магистрати са главният прокурор на Истанбул Туран Чолаккадъ и петима негови заместници. Отстранен бе и прокурорът Муаммер Аккаш, който на 25-и декември м.г. бе разпоредил да се разшири антикорупционното разследване с нова полицейска операция, както и да бъде призован за разпит и синът на турския премиер.

След отстраняването на прокурорите последва и отмяна на разпореждането за разширяване на антикорупционната операция, в рамките на която се предвиждаше да бъдат задържани още около 40 души. Отърва се от разследване и премиерският син Билял Ердоган.

Междувременно редица турски посланици, които участваха в годишна среща в Анкара, са изразили недоволство от заръката на турския премиер Ердоган, който им е препоръчал да разясняват, че организацията на Фетуллах Гюлен стои в основата на разследването по антикорупционния скандал, който засегна десетки известни личности, близки на Ердоган.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.