Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гърция поема ротационното председателство на ЕС
8 Януари 2014
Приоритет на председателството ще бъде по-големият икономически растеж и справянето най-вече с младежката безработица

Гърция като нов председател на ЕС ще подбере момента, за да постави в дневния ред на Европейския съвет въпроса за членството на България и Румъния в Шенген.
Гръцкото председателство ще се опита да се справи по начин, който да даде резултат. Това заяви гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас преди церемонията днес, с която Гърция официално ще поеме ротационното председателство на ЕС.

Приоритет на председателството ще бъде по-големият икономически растеж и справянето най-вече с младежката безработица.

Ще работим в тясно сътрудничество с Европейската комисия и Европейската централна банка, за да постигнем напредък по темите за безработицата и икономическия ръст. Нужни са нови модели за повишаване на ръста и конкурентноспособността, както и начини за преодоляване на рецесията в Европа, заяви вицепремиерът и външен министър Евангелос Венизелос.

Заради финансовите трудности гръцкото председателство ще трябва да работи в обстановка на нарастващ евроскептицизъм, каза за "Хоризонт" социологът от Атинския университет професор Георгиос Плиос:

Гръцкото председателство има значение по-скоро за другите страни, отколкото за самата Гърция. Гърците трябва да се справят с ежедневието, което е много, много мрачно.

В центъра на Атина тази сутрин влезе в сила 18-часова забрана за протести във връзка с церемонията по приемане на шестмесечното председателство на Европейския съюз, съобщава БНР. Очаква се в гръцката столица да пристигнат еврокомисарите и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.