Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Към 1 милион души се стекоха в Киев
8 Декември 2013
Масовият митинг започна с молитва за бъдещето Украйна. Основното искане на опозицията е присъединяването на страната към ЕС

Стотици хиляди украинци участват в протестния митинг в центъра на Киев, за да защитят еврейското бъдеще на своята страна. Според организаторите, на Площада на независимостта има поне 1 милион души.

Масовият митинг започна с молитва за бъдещето Украйна. Основното искане на опозицията е присъединяването на страната към ЕС, като незабавно бъде направена първата стъпка за асоцииране. Това обаче не може да стане при сегашния президент и правителство, които трябва да подадат оставка, казаха опозиционните политици. Протестиращите поставиха на президента Виктор Янукович ултиматум до 48 часа да разпусне правителството.

Същевременно президентството и парламентът остават под засилена охрана, като подстъпите към тях от дни са блокирани с помощта на автобуси. Опозиционният лидер Сергей Пашинский предпреди, че ако Виктор Янукович не изпълни исканията и не уволни сегашното правителство, до дни ще бъде блокирана президентската резиденция извън града.

Един от лидерите на партия "Баткившчина" Александър Турчинов призова да се блокира работата на правителството:

Нека колоната протестиращи да тръгне към правителствения квартал, за да направи там палатков лагер за да блокира работата на държавните органи.

На призива откликнаха стотици демонстранти, които започнаха с подръчни средства да издигат барикади в близост до сградата на министерския съвет. Полицията не се намеси, но има опасения, че ще атакува през нощта.

Дъщерята на Юлия Тимошенко, Евгения, прочете послание, в което бившият премиер призова участниците в "Евромайдана" да не водят преговори с управляващите, а мирно и законно да отстранят президента и правителството от власт.

Втори паметник на Ленин беше съборен в украинската столица за по-малко от седмица. Гранитната фигура на площад "Бесарабия" беше свалена на земята от протестиращите с метално въже. Парчета от нея бяха занесени на Площада на независимостта. Не е ясно обаче чия е инициативата за събарянето на паметника, защото се появиха предположения, че става дума за провокация, която цели да дискредитира протеста, като го представи за сборище на вандали.

Тази нощ и утрешния ден ще бъдат решаващи за бъдещето на Украйна, смята опозиционният лидер Арсений Яценюк от "Баткившчина". Според него, администрацията на президента в момента умува дали да въведе в страна извънредно положение.

Протест в защита на президента Янукович проведоха привържениците на Партията на регионите. На техния митинг присъстваха около 20 хиляди души, повечето от които бяха докарани с автобуси от провинцията.

Заради драматичното изостряне на обстановката в Украйна, ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън още утре ще бъде в Киев, за да се опита да посредничи за намиране на мирен и демократичен изход от политическата криза.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.