Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Украинската политическа опозиция създава щаб на националната съпротива
1 Декември 2013
Опозиционните партии искат оставката на правителството и предсрочни парламентарни и президентски избори

Украинската политическа опозиция заяви, че ще създаде щаб на националната съпротива след сблъсъците между полицията и протестиращите. В съобщението се казва още, че е в ход организирането на общонационална стачка.

Един от тримата опозиционни лидери, Арсений Яценюк, който е бивш министър на икономиката, каза още, че опозиционните партии искат оставката на правителството и предсрочни парламентарни и президентски избори.

Междувременно ръководителят на президентската администрация в Украйна подаде оставка. Според украински медии причина за оставката е несъгласието на Сергей Левочкин със силовата акция срещу демонстрантите в центъра на Киев. Украинската полиция за борба с безредиците използва палки и зашеметяващи гранати, за да разпръсне стотиците проевропейски протестиращи на площад Независимост в Киев. Над 30 души са били арестувани. Има много ранени. Пред Евронюз депутатът от опозицията Андрий Шевченко казва, че става дума за десетки, дори стотици жестоко бити хора.

Твърдите полицейски действия засилиха опасенията от конфронтация утре, когато ще се проведе проевропейски митинг. Около 100 хиляди души се събраха в центъра на града миналата неделя. Протестите избухнаха след като украинският президент Виктор Янукович замрази плановете за подписване на споразумение с ЕС миналата седмица, под натиска на Русия. Бившият премиер на страната Юлия Тимошенко, която в момента се намира в затвора, започна гладна стачка в знак на солидарност с протестиращите. Сега обаче й е отказан достъп до нейния адвокат, съобщи дъщеря й. Евгения Тимошенко изрази загриженост за състоянието на майка си:

"Днес не ни дадоха никакво обяснение защо не можем да я виждаме. Разбира се, ние сме притеснени , защото вече е петият ден от гладната й стачка и не сме сигурни какво е здравословното й състояние".

В същото време председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви:

"Ако господин Янукович смята, че ЕС трябва да му даде пари, той трябва да стане много конкретен и да попита колко и по какъв начин и при какви условия. Очевидно той е направил споразумение с Руската федерация да получи пари, защото има нужда от пари, и да получи евтин газ, защото има нужда от евтин газ".

Въпреки решението си да не подпише споразумението с ЕС, Янукович продължава да твърди, че Украйна все още възнамерява да подпише договора за асоцииране в бъдеще.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

johannes 1
11 Dec, 2013 | 19:06

tia za ES ako znajat kakVa kolonizacia gi chaka ,nema da pomisliat ZA divia kapitalizum, za koito govori i PAPA FRANCIS.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.