Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Над 2/3 от просещите деца в Солун са българчета
26 Октомври 2013
От май 2012-а до юни 2013-а в Атина и Солун са открити 900 деца, които просят по улиците

Омбудсманът на Гърция критикува начина, по който властите и медиите в страната са се отнесли към случая с Мария – малкото момиче, което бе отведено от ромски лагер. съобщава БНР. Гръцкият омбудсман заяви, че случаят е подчертал недостатъците в закрилата на малолетните в Гърция. Той призова правителството да превърне това в приоритет на националната политика. Омбудсманът посочи още, че властите трябва спешно да преразгледат процедурите за осиновяване в Гърция.

От май 2012-а до юни 2013-а в Атина и Солун намерихме 900 деца, които просят по улиците. В Солун намерихме 600 деца, от които 300 са българчета роми. В Солун стават от 50% почти на 70% само децата от България. Освен от България, имаме и деца от Албания, Румъния и Гърция. Това съобщи в предаването "Събота 150" Александра Мату – социален служител в неправителствената организация за подпомагане на младите "Арсис". Тя подчерта, че това не е ново за Гърция, този феномен съществува от 90-та година. С годините обаче са се сменили националностите на просещите деца. Преди години бяха децата от Албания, а сега се намират повече деца от България, добави тя.

Мату посочи още, че българските деца пристигат в Гърция законно като европейски граждани. Те пристигат със семейството или близки на семейството лица, които в повечето случаи имат законно заверени документи.

Срещу този феномен може да се работи с двустранни и бързи действия между България и Гърция, смята Александра Мату.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ELIAS
27 Oct, 2013 | 16:19

BULGARSKITE DECA NE PROSIAT !TOVA SA CIGANI OT KATUNITE,KOITO SE MESTJAT V GURCIA, NO POVECHETO MIGRIRAT V ZAPADNA EVROPA,TURSIAT I POMOSHTI. TE, 95 PROCENTA, SA NEGODNI ZA SUVREMENATA CHOVASHKA CIVILIZACIA.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.