Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Започва седмицата на Нобеловите награди
7 Октомври 2013
Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - 5 години след смъртта на шведския учен и предприемач Алфред Нобел

Започва седмицата на Нобеловите награди. Това ще стане с обявяването на носителя на отличието за физиология или медицина. Наградите на името на шведския учен и предприемач Алфред Нобел се присъждат са за най-важните открития в областта на физиката, химията, икономиката, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения и за дейност в интерес на световния мир. Отличията за физика и химия се дават от комисии, излъчени от Шведската кралска академия на науките, това за медицина - от Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм, а за литература - от Шведската академия по литература. Петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, определя наградата за укрепване на мира. През 1968 г. е учредена и Нобелова награда и за икономически науки, финансирана от шведската национална банка. Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - 5 години след смъртта на Нобел.

Всяко отличие може да бъде присъдено най-много на трима номинирани. То се състои от златен медал, диплом и парична сума, Заради финансовата криза обаче от миналата година сумата е намалена с 20% до 8 милиона шведски крони или 1 200 000 щатски долара.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.