Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ангела Меркел спечели убедително парламентарните избори в Германия
23 Септември 2013
Християндемократическият съюз на Меркел спечели 41,5% от гласовете срещу 25,7% за социалдемократите и 8,4% за Зелените

Канцлерът на Германия Ангела Меркел спечели убедително парламентарните избори в неделя и даде заявка за трети пореден мандат начело на страната, съобщава БНТ. Християндемократическият съюз на Меркел спечели 41,5% от гласовете срещу 25,7% за социалдемократите и 8,4% за Зелените на вчерашните парламентарни избори. За първи път от 50 години Свободните демократи остават извън парламента със своите 4,8%. Въпреки убедителната си победа Меркел не успя да спечели абсолютно мнозинство в Бундестага и ще и се наложи да търси коалиционен партньор. Като най-вероятен партньор в бъдещото управление наблюдателите посочват социалдемократите на Пеер Щайнбрюк.

Еуфория завладя залата при пристигането на канцлера в неделя след първите резултати за нейната категорична победа: Скъпи приятели, вашите възгласи показват, че има за какво да се радвам. Това е суперрезултат.

Германската десница увеличава с 8% подкрепата си спрямо предишните избори и бележи най-големия си изборен успех след 1990-а година. На Меркел не достигат само няколко депутатски гласа, но вече не може да разчита на подкрепата на либералите на досегашния външен министър Гидо Вестервеле, които изпадат от парламента. Снощи тя отказа да коментира дали ще търси коалиционен партньор.

Опонентът на Меркел Пеер Щайнбрюк коментира, че е очаквал повече, и допълни: Топката е в полето на госпожа Меркел и от нея зависи как ще направи мнозинство.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.