Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кенийските сили за сигурност се подготвят за окончателен щурм на търговския център в Найроби
22 Септември 2013
Близо 60 души загинаха при нападението, а над 170 са ранени

Кенийските сили за сигурност се подготвят за финална операция срещу сомалийските ислямисти, които вчера атакуваха търговски център в столицата Найроби и все още държат заложници. Близо 60 души загинаха при нападението, а над 170 са ранени.

Около и вътре в търговския център в Найроби има засилено военно присъствие и се чува стрелба. Силите за сигурност действат внимателно, защото в мола има неизвестен брой заложници, обясни президентът на Кения Ухуру Кенята.

Вътре има от 10 до 15 въоръжени терористи, както и много невъоръжени, сериозно разтревожени, невинни цивилни. Установено е местонахождението на престъпниците в сградата. Имайки предвид професионалистите на мястото, уверявам кенийците, че имаме най-добрия шанс, на който можем да се надяваме, успешно да неутрализираме терористите, обясни Кенята.

Сред жертвите на атаката има граждани на Франция, Китай, Гана и Канада. Трима британци също са убити, а британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че се очаква броят им да се увеличи.

Това е напълно отвратителна и жалка атака с ужасяваща бруталност. Знаем, че трима британски граждани са загинали. Понеже ситуацията още се развива, трябва да се подготвим за още лоши новини, каза Камерън.

Отговорност за нападението пое сомалийската бунтовническа групировка Ал Шабаб, която има връзки с Ал Кайда.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.