Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
САЩ вече не са тази глобална сила, която може да налага волята си
14 Септември 2013
11 септември 2001 г постави началото на едно пренареждане на света и все още сме в преподреждане на света

11 септември 2001 г постави началото на едно пренареждане на света, демонстрира поврата, който е извършен в международните отношения, но ми се струва, че все още сме в преподреждане на света. Нямаме още установен световен ред. От 2001 г водещата роля на САЩ е поставена под въпрос и това ясно се вижда, особено от резултатите на войните, които САЩ води след тази дата. Личи и от колебанията пред началото на нова война, които наблюдаваме и сега.

Това каза в предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ специалистътъ по съвременна история професор Искра Баева. По повод взрива в Либия на 11 септември т.г.

Групировките напомнят за себе си, но през тази година ситуацията в Близкия изток е много различна, защото има един огромен сирийски граждански конфликт, който трудно може да се запази като чисто граждански в глобализиращия се свят.С използването на химическо оръжие, това поставя водещите сили, в много трудна позиция. Използването на химическо оръжие е забранено, има конвенции, и то трябва да бъде наказано. Въпросът е, първо, кой трябва да бъде наказан и, второ, как може да бъде наказан този, който го е извършил по друг начин, освен със съдебен процес. Големият проблем е могат ли вече да се подготвят такива военни операции, които да са с предизвестен, прогнозируем край. Войните, които САЩ започнаха заедно със свои съюзници след 2001 г., показаха, че САЩ вече не са тази глобална сила, която може да налага волята си. Тези войни могат да се водят с успех и дори да бъде обявена победата в тези войни, но те трудно могат да бъдат завършени. Това е, всъщтност, новата ситуация на пренастройване на международните отношения, в които САЩ са първата сила, но вече не единствената и вече не са сила, която може да налага волята си. Това поставя сирийския проблем в един по-широк контекст и се търсят по-широки решения, а не традиционните. Предизвикателството, което предполага Сирия, е доколко един граждански конфликт може да има добър резултат. Всички намеси в граждански войни в историята са показали, че резултатите са лоши.

Баева коментира, че не е била изненадана от решението на Обама да отложи евентуална военна интервенция в Сирия:

Решението на Обама в известен смисъл предизвика изненада, защото той твърдо беше решил да нанесе военен удар. От друга страна обаче общественото мнение, а то в САЩ играе значителна роля, е против войната. Той реши, дали повлиян от примера на Великобритания, да се обърне към Конгреса, за да поделят отговорността за това решение, и доста бързо се ориентира, че комисията бързо взе решение, но подобно решение в Конгреса и Сената може да се окаже проблематично и затова не е изненада, че предпочита да провери всички други възможности. Не бива да забравяме, че, все пак, той е нобелов лауреат за мир и в първия си мандат се бореше с последиците от войните, които бяха преди него.

Относно усилията на руската дипломация по казуса "Сирия" тя заяви:

Светът е едновременно обнадежден и скептичен по отношение на тази нова инициатива. Силно се надявам, че ще бъде намерен някакъв modus vivendi за продължаване на борбата с политически средства, за търсене на диалога, на компромиса между противоборстващите сили, защото в този конфликт, както се развива в последните две години, струва ми се, че няма добра страна.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.