Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На сухо през нощите в Турция
10 Септември 2013
Влезе в сила закон, който забранява продажбата на алкохолни напитки в магазините от 22.00 часа до 6.00 часа сутринта

Ако сте в Турция и искате да си купите алкохол след 22 часа от магазините, практически това няма да е възможно, защото от снощи влезе в сила закон, който забранява продажбата на алкохолни напитки в магазините от 22.00 часа до 6.00 часа сутринта. Изобщо се забранява продажбата на алкохол в магазини, намиращи се около джамиите и училищата, както и в магазините към бензиностанциите. Забранява се също употребата на алкохолни напитки на публични места, по улиците, в парковете, градините, местата за пикник, крайбрежните зони.

В рамките на новия закон се въведоха и задължителни етикети върху алкохолния амбалаж с надписи за вредата от алкохола и забранителен текст за младежи под 18 години, водачи на МПС и бременни жени.

От новите ограничения за продажба и употреба на алкохолни напитки в Турция се очаква да бъдат засегнати над 200 хиляди дребни търговци, което предполага бум на нелегалната търговия.

Законът бе гласуван на 24-ти май т.г. по предложение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието с основен аргумент опазване здравето на населението.

Приемането му предизвика бурни протести през месец май, които прераснаха в бурни антиправителствени демонстрации и бяха потушавани със сълзотворен газ и водни оръдия, загинаха петима души, около 8 хиляди души бяха ранени.

През последните дни в страната отново се активизираха позатихналите антиправителствените демонстрации. 22-годишен младеж стана жертва на бурни протести, които избухнаха вчера в пограничния град Хатай срещу участие на Турция в евентуална военна намеса в Сирия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.