Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хърватия е 28-ата членка на ЕС
1 Юли 2013
Влизането на Хърватия в ЕС бе отбелязано с тържествена церемония в столицата Загреб

Хърватия стана 28-ата страна-член на Европейския съюз. Това е първото разширяване на блока след присъединяването на България и Румъния през 2007 година. Влизането на Хърватия в ЕС бе отбелязано с тържествена церемония в столицата Загреб, съобщава БНР.

Хърватите са изправени пред пета година на рецесия и рекордна безработица от 21 процента. Въпреки това хиляди хора се събраха да отпразнуват събитието. На церемонията присъстваха председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, председателят на Европарламента Мартин Шулц и на Европейската комисия - Жозе Барозу, който поздрави присъстващите на централния площад в Загреб:

Ние сме тук в тази историческа нощ. Ваше бе желанието да се присъедините към ЕС и вашата усърдна работа направи това възможно.

Премиерът Зоран Миланович се спря на "новата роля" на Хърватия в региона и към страните, с които е била в конфликт - Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина. Той добави:

От нас зависи да протегнем ръка на тези страни и да им помогнем в адаптирането към европейските критерии.

Присъединяването на Хърватия към ЕС беше предшествано от седем години на мъчителни и често непопулярни реформи в рамките на преговорите й за членство, започнали през октомври 2005 г. Тя предаде над десетина хърватски и босненски хърватски военни и политически лидери, обвинени във военни престъпления, на трибунала на ООН за бивша Югославия в Хага. Започна борба с корупцията по високите етажи на властта, в която бившият хърватски премиер Иво Санадер бе изпратен в затвора.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.