Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Анализ
Ислямски фундаментализъм или световен тероризъм
Емануил Апостолов - 19 Юли 2004

     От години светът е изправен пред кошмара на терористичните актове на ислямските фундаменталисти по всички точки на планетата. Нападат се цивилни обекти, посещавани от много хора. Целта е ясна – колкото повече жертви, толкова повече шок и ужас в цивилизования сеят. В основата на масирания ислямски тероризъм е групировката Ал Кайда, начело с превърналия се вече в митичен Бен Ладен. Неин пиар е частната катарска телевизия Ал Джазира, която има 45-милионна аудитория в арабските страни. Всички световни медии непрекъснато наливат милиони долари в тази телевизия, за да откупят правата за ползване на нейните информационни емисии.

     Ислямският фундаментализъм /крайният, войнстващ религиозен фанатизъм/ не е от вчера. Терористичните му прояви бяха епизодични, с незначителен социален и политически ефект. От началото на ХХІ век нещата коренно се промениха. Съществува тясна връзка между утвърждаването на политиката на глобализацията на света под ръководството на САЩ и активизирането на ислямския екстремизъм. Камъкът, който преобърна колата, се нарича Ирак. Иначе конфликтът си зрееше още в израело-палестинските промени от 50-те години насам.

     Желанието на САЩ да играят ролята на световен хегемон срещна яростната съпротива на ислямските държави. А те са над 80, с над 1 милиард население. В основата им са арабските страни, където ислямският фундаментализъм е най-силен и дълбоко вкоренен в битието и съзнанието на населението. По принцип населението на арабските държави не произвежда, а консумира продуктите на останалия свят. Икономическата им зависимост е пълна и за размяна използват единствено петрола.

     Не е за подценяване фактът, че повечето арабски държави имат почти феодално вътрешно устройство, подчинено на племенно-родовите връзки. Местното население практически се управлява от племенните вождове. Привържениците са неконтролируеми. Изключение правят само арабските държави с диктаторски режим на управление. Но и там местното население живее бедно и откъснато от света. Крайният ислямизъм забранява ползването на медии, литература, културата и т.н. Така материалната бедност се допълва с духовна нищета. А това вече е идеална предпоставка за утвърждаването на религиозния фанатизъм, който при определени обстоятелства се превръща в безкомпромисен тероризъм, където думата ДЖИХАД /свещена война/ означава всичко.

     Фундаменталистите еднакво ненавиждат своите държавни управници и техните чужди покровители. Не признават светските закони, а постулатите на шериата /ислямското законодателство/. Не признават чуждо влияние, затова и трудно се преговаря с тях, срещу много пари. В собствените им страни ги наричат бунтовници. За останалия свят са просто терористи. Те се имат за патриоти – войни на исляма. Въпрос на гледна точка. Но и въпрос на живот и смърт. Това от седем години го показва на света телевизия Ал Джазира. Политиците едва сега се вторачиха в нейните предавания. А дали всичко са наясно за какво става дума? Времето ще покаже.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.