Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Б. Борисов ранен след опит за отвличане
13 Май 2012
Засега не е известно кой стои зад нападението. Отвличанията на чужденци в Йемен не са рядкост

Шокиран и възмутен съм от опита за отвличане и насилието над българския посланик в Сана, Борис Борисов, заяви външният министър Николай Младенов, съобщиха от МВнР.

Нападенията на дипломатически представители са в разрез с основните принципи на международните отношения. В случая с г-н Борисов става дума и за искрен приятел на йеменския народ, който от години работи не само в интерес на българските граждани в Йемен, но и в помощ на прехода в страната. Радвам се, че посланик Борисов е в добро здравословно състояние, като съвсем скоро той ще бъде повикан в София за допълнителни медицински прегледи, уточнява министърът.

Очакваме йеменските власти да предприемат спешни мерки за разкриването на извършителите на това грубо посегателство, както и да предотвратят възможността за такива инциденти занапред. Политическите и племенни разногласия в страната следва да се решават със средствата на политическия диалог, а не чрез насилие, заключава Младенов.

Посланикът на България в Йемен е леко ранен, след като маскирани са открили огън по колата му в столицата и се опитали да го отвлекат, съобщи западен дипломат, цитиран от агенция Ройтерс. Вероятно става дума за временно управляващия посолството Борис Борисов, посочиха от агенцията. Междувременно от МВнР уточниха, че Борисов, връчил акредитивните си писма преди седмица.

Посланикът е бил със съпругата си, когато е бил нападнат. Трима въоръжени мъже се опитали да го отвлекат от колата му. Когато той отказал и потеглил с колата си, те открили огън по автомобила. Той е ранен в окото от счупено стъкло", каза дипломатът. Борисов и съпругата му се спасили като избягали в намиращ се наблизо търговски център. Йеменските сили за сигурност пристигнали на място малко след инцидента. Според дипломата, посланикът не бил придружен от охрана.

Засега не е известно кой стои зад нападението. Отвличанията на чужденци в Йемен не са рядкост. В края на април неизвестни похитиха сътрудник на Международния комитет на Червения кръст френски гражданин, намиращ се на работа в град Саада, северозападен Йемен.

В края на март в град Аден бе похитен вицеконсулът на Саудитска Арабия Абдула ал Халид. По данни на полицията, дипломатът е бил похитен от група въоръжени, когато излизал от дома си в квартал Ал Мансур. Отговорност за отвличането пое групировката Ал Кайда на Арабския полуостров.

След избирането на 21 февруари на президента Абд Рабо Мансур Хади, който обяви намерението си да води борба с тероризма с всички достъпни средства, в Йемен се наблюдава засилена дейност на бойците на радикалните ислямистки организации. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.