Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Русия и Китай застанаха зад Сирия
5 Февруари 2012
Двете страни блокираха с вето резолюцията на ООН, заклеймяваща насилието в Сирия

Подкрепяна от арабския свят и Запада проекторезолюция на ООН, заклеймяваща насилието в Сирия, беше блокирана с вето, наложено от Русия и Китай, съобщи Фокус. Двете страни отхвърлиха документа като “небалансиран” броени часове след като активисти обвиниха военнослужещи в убийството на най-малко 55 цивилни в град Хомс.

Проекторезолюцията е подкрепяна от всички останали 13 страни в Съвета за сигурност на ООН и включва призив от Арабската лига за “воден от сирийци политически преход към демократична и плуралистична политическа система”.

Според руската страна документът е насочен конкретно срещу правителството на президента Башар Асад и не предвижда мерки за справяне с въоръжените опозиционни групировки, действащи на сирийска територия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун разкритикува остро ветото, което Китай и Русия наложиха на резолюцията на Съвета за сигурност за Сирия, заявяйки, че това „подкопава основите” на организацията.

Бан „изразява дълбоко съжаление за неуспеха резолюцията да бъде приета”, съобщава говорителят на ООН, Мартин Несирски след вота. „Ветото подкопава ролята на ООН и на международната общност в този период, когато сирийските власти трябва да чуят обединен глас, призоваващ за незабавен край на насилието срещу сирийския народ”, допълни Несирски.

Представителят на Русия в ООН, Виталий Чуркин, заяви, че предложената от Съвета за сигурност резолюция за сирийската криза, е „небалансирана” и обвини Запада, че търси единствено смяна на режима.

В изявление пред Съвета за сигурност Чуркин заяви, че резолюцията, на която по-рано днес Русия наложи вето, „изпраща небалансиран сигнал за сирийските страни в конфликта”. Руският дипломат допълни, че зад резолюцията западните страни „призовават за смяна на режима”.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън предупреди руския си колега, руският външен министър Сергей Лавров, че Сирия рискува да бъде въвлечена в гражданска война, ако Москва не подкрепи хода на ООН, целящ да спре кръвопролитията.

Китай заяви, че е нужно допълнително обсъждане на проекторезолюцията за Сирия, след като страната, заедно с Русия, наложи вето на предложението, разглеждано от Съвета за сигурност на ООН.

Ли Баодонг, представителят на Китай в ООН, заяви: „Да се гласува проекторезолюцията когато страните имат сериозни различия по въпроса, няма да помогне да се поддържа единността и авторитета на Съвета за сигурност, или да помогне да се реши въпроса”.

Италианският външен министър Джулио Терци осъди ветото в Съвета за сигурност на ООН, наложено от Китай и Русия на проекторезолюцията относно кризата в Сирия, присъединявайки се към общата вълна на гневна реакция на Запада. Терци заяви, че ветото на Пекин и Москва е „много лоша новина”.

„Броят на цивилните жертви на репресиите на сирийския режим говорят сами за себе си”, каза министърът, като добави, че международната общност задължително трябва да намери начин да отговори на особено сериозната настояща политическа и хуманитарна криза в страната.

Руският външен министър Сергей Лавров подробно разясни какво точно не устройва Русия в резолюцията на Запада в Съвета за сигурност на ООН по въпросите с кризата в Сирия. „В тази проекторезолюция остават моменти, които трябва да бъдат уточнени и преработени, тъй като в сегашния им вид те са нереализуеми”, подчерта министърът.

Ветото на Русия и Китай на резолюцията на ООН относно кръворолитията в Сирия е „шокиращо коравосърдечно предателство” към сирийския народ, заяви „Амнести интернешънъл”.

Ходът на Москва и Пекин е „напълно безотговорен”, добави базираната в Лондон организация за човешките права.

Френският външен министър Ален Жюпе осъди ветото на Китай и Русия на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН на кризата в Сирия, заявявайки, че то парализира международната общност. „Това е тежка отговорност защото разбира се това парализира международната общност, особено като се вземат под внимание усилията, които са били положени, за да отговарят на техните възражения”, заяви Жюпе.
Френският президент осъди ветото на Русия и Китай на резолюцията за кризата в Сирия в Съвета за сигурност на ООН, заявявайки, че окуражава репресиите на сирийския режим. „Сирийската трагедия трябва да приключи”, казва Саркози в изявлението, публикувано днес.
Саркози „е силно възмутен от факта, че поради ветото на двете постоянни членки на Съвета за сигурност и въпреки подкрепата на 13-те други страни-членки, Съветът за сигурност за втори път става безсилен”.

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Катрин Аштън изрази съжаление, за позицията на Русия и Китай, които наложиха вето на проекторезолюцията за Сирия в Съвета за сигурност.

„Ние дълбоко съжаляваме, че заради повторното вето на Руската федерация и Китай Съветът за сигурност не може да подкрепи призива на Арабската лига към инклузивен политически процес, осъществен в обстановка, свободна от насилия”, се съобщава в изявлението на Аштън, разпространено след гласуването в Съвета за сигурност.

ЕС ще продължи да подкрепя усилията на Арабската Лига и за пореден път призовава всички членове на Съвета за сигурност да изпълнят задълженията си, подчерта ръководителят на европейската дипломация.

Тя осъди действията на сирийските власти и изрази подкрепата на сирийския народ в бунта му срещу режима на президента Башар Асад.
Вашингтон в възмутен от днешното гласуване в Съвета за сигурност. Това заяви постоянният посланик на САЩ в ООН Сюзън Райс след гласуването на резолюцията на ООН за Сирия. „САЩ са дълбоко възмутени от факта, че две страни в Съвета за сигурност на ООН възпрепятстват изпълнението на нашата единствена задача – решението на тежката криза в Сирия и отстраняването на заплахата за безопасността в региона”, заяви Райс. По нейните думи, вече няколко месеца Съветът за сигурност се намира в зависимост от решението на двамата участници, които прикривайки с абсурдни аргументи и празни думи своите користни интереси, отлагат приемането на документа, който би заставил Башар Асад да промени своята политика. Тя обясни, че поне едната от отказалите да подпишат резолюцията страни продължава да продава оръжия на режима на Асад.

Сирийската опозиция заяви, че ветото на Русия и Китай на проекторезолюцията в Съвета за сигурност на ООН за Сирия е разочароващо. „Това вето е за сметка на сирийския народ и тяхната кръв”, заяви Наджи Тайяра, отговарящ за външните работи в опозиционния Сирийски национален съвет.

„Смятам, че сирийският режим е знаел предварително, че Русия ще наложи вето на резолюцията и затова режимът е извършил масовите убийства в Хомс”, добави Тайяра.

Улиям Хейг, британският външен министър, осъди решението за вето. "Повече от 2 000 души са загинали от както Русия и Китай наложиха вето на последната проекторезолюция през октомври 2011 г., заяви Хейг след вота. „Колко повече трябва да загинат преди Русия и Китай позволят на ООН да предприемат необходимите действия?”


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

krika
06 Feb, 2012 | 08:57

Че как иначе.
Комунисти и социалисти винаги са били водени от безграничната любов към диктатура и тирания.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.